CV Installaties

CV installaties: Welke soorten zijn er allemaal?

CV installaties zijn er tegenwoordig in allerlei soorten en maten. Waar vroeger de keuze voor een cv-ketel nog simpel was, zijn er tegenwoordig steeds meer typen. Zo ziet u allerlei termen voorbij komen zoals combi ketel, HR-ketels, hybride ketels en zelfs elektrische cv-ketels. De laatstgenoemde kennen we ook wel onder de noemer warmtepompen. Maar wat betekenen nu al deze termen en wat zijn de voordelen ervan? Deze vragen komen goed van pas als u een nieuwe CV installatie moet kopen of vervangen bij bijvoorbeeld een verhuizing, verbouwing of gezinsuitbreiding. Hieronder gaan we hier verder op in. 

energie besparen cv-ketel

Wat is een solo-ketel?

De meeste simpele cv-ketels vallen in de categorie solo-ketel, ook wel conventionele ketel genoemd. Een solo cv-ketel heeft maar 1 taak en zorgt alleen voor de verwarming van de ruimtes en niet voor warm water. Indien u ook warm water wil hebben van de solo-ketel kunt u ervoor kiezen er een boiler op aan te sluiten. Conventionele ketels worden vrijwel niet verkocht aan particulieren, omdat zij dan een extra boiler moeten aanschaffen. Solo-ketels worden daarom voornamelijk verkocht aan bedrijven. Een logischere en meest gekozen optie voor particulieren is daarom een combi cv-ketel.

Wat is een combi-ketel?

Een combiketel is een een combinatie een boiler en cv-ketel. Een combiketel zorgt voor een verwarmde woning en voorziet in de behoefte voor het warm water uit de kraan. Bovendien bespaart een combi ketel ruimte en onderhoudskosten. U heeft tenslotte maar één apparaat nodig. 

Welke soorten combi-ketels zijn er?

Naast het verschil in rendement en vermogen wordt er ook onderscheid gemaakt tussen ketels met doorstroomsysteem of voorraadvat. Een combiketel met doorstroomsysteem verwarmt het water pas wanneer u warm water wilt of de thermostaat omhoog zet. Een combiketel met voorraadvat houdt een vaste hoeveelheid water op temperatuur die altijd beschikbaar is. Daarnaast kennen we binnen de combi-ketels de termen HR-ketel en VR-ketel.  

remeha-tzerra-cv-ketel

HR-ketel: de meest rendabele oplossing op aardgas

De nieuwere generatie ketels is een HR-ketel (hoog rendement cv-ketel). Het verschil met de gewone cv-ketel of vr-ketel (verbeterd rendement) is het halen van warmte uit waterdamp. In een cv/vr-ketel verdwijnt deze warmte namelijk via de afvoerpijp. Een HR-ketel gebruikt deze warmte, hierdoor verbruikt een hr-ketel ongeveer 25% minder energie dan de eerste generatie cv-ketels. Daarbij is de uitstoot van CO2 en stikstof van een HR-ketel lager, wat dus goed is voor het milieu.  

Bekijk ons aanbod HR-ketels van Remeha

Afbeeldingsresultaat voor green check png  Lager energieverbruik
Afbeeldingsresultaat voor green check png  Goed voor het Milieu
Afbeeldingsresultaat voor green check png  Goed voor de portemonnee

Afbeeldingsresultaat voor green check png  De beste keus na HR
Afbeeldingsresultaat voor green check png  Goedkoop in aanschaf
Afbeeldingsresultaat voor green check png  80% rendement

VR-ketel: het beste alternatief

VR-ketel staat voor Verbeterd Rendement ketel. De VR ketel is de beste oplossing als het plaatsen van een HR ketel niet mogelijk is. Een VR ketel heeft 80% meer rendement dan een conventionele ketel. Een VR ketel is in aanschaf echter wel aanzienlijk goedkoper dan een HR-ketel.

Elektrische CV-ketel (warmtepomp)

Een elektrische cv-ketel werkt zoals de naam doet vermoeden niet op aardgas, maar op elektriciteit. In het kader van de energietransitie worden woningen steeds vaker voorzien van zonnepanelen en worden beter geïsoleerd. In een goed geïsoleerde woning verbruikt u weinig vermogen, daarom kan een elektrische cv-ketel een logische stap zijn. 

Elektrische CV-ketel vs Combiketel

Als we de elektrische cv-ketel vergelijken met een hr-combiketel op aardgas, is verwarmen met elektriciteit op dit moment zeker niet goedkoper. Dit komt vooral door de aanschaf van de apparatuur en de kosten voor isolatieaanpassingen aan uw woning. Van het aardgas afgaan is op langere termijn wel interessant en bovendien goed voor het milieu. Bij nieuwbouwwoningen is aardgasloos bouwen de norm en zelfs verplicht. Deze huizen voldoen echter wel aan de hoogste isolatienormen en zijn uitgerust met zonnepanelen. Hierdoor kan een elektrische cv-ketel optimaal renderen. Voor oudere woningen met slechte isolatie is een volledig elektrische ketel geen optie. Voor de groep die toch deels van het aardgas wil afgaan door bijvoorbeeld het gebruik van zonnepanelen of een zonneboiler, is de hybride ketel een oplossing.   

shutterstock_212811730
hybrid-ready-remeha

Hybride ketels: de beste tussenoplossing

Hybride ketels zijn HR CV-ketels die te koppelen zijn met duurzame energieoplossingen zoals een warmtepomp of zonneboiler. Op het moment dat de warmtepomp niet kan voorzien in de warmtevoorziening bijvoorbeeld in de winter of een grote hoeveelheid warm water, zal de HR ketel het overnemen. Indien uw huis niet geschikt is voor een volledig elektrische warmtepomp, is een hybride ketel een goed alternatief. Deze ketels worden aangeduid met het label ‘hybrid ready’.

Rendement van de verschillende soorten CV Installaties

Rendement van een cv-ketel is het percentage van warmte dat u kan gebruiken uit de energie. Een HR-ketel maakt gebruikt van de restwarmte waardoor het rendement zelfs hoger kan zijn dan 100%. In vergelijking ligt het rendement van een VR-ketel ongeveer op 80% en dat van een normale cv-ketel op aardgas gemiddeld op 70%.

 • Solo cv-ketel – rendement tot 75%
 • VR-ketel – rond de  80% rendement
 • HR-ketel – meer dan 90% rendement, vaak rond de 100%

Besparing HR-ketel

Heeft u een verouderde ketel (ouder dan 10 jaar) in huis, dan is dit hoogstwaarschijnlijk een VR-combiketel. Vrijwel altijd loont het dan om over te stappen naar HR-ketel. Met een HR107 (107% rendement) ketel bespaart u gemiddeld tussen de €150- 200 t.o.v. uw oude VR-ketel.

Wat kost een CV Installatie?

U bent van plan een nieuwe CV-installatie te kopen en laten installeren? Welke cv-ketel kiest u dan? En aan welke kosten moet u dan denken? De gemiddelde kosten van een nieuwe CV-ketel zijn tussen de €1.000 - €2.500,-. Afhankelijk van de CW-waarde en het vermogen van de ketel. Bedenk dat hier de kosten voor installatie en onderhoud nog bijkomen. 

CW-waarde: de comfortklasse

De cw-waarde, ook wel cw-klasse genoemd, staat voor comfort warm water. Het is een waarde die aangeeft hoeveel warm water een cv-ketel levert per minuut. Hoe hoger de cw-waarde, hoe hoger de aanschafwaarde van de cv-ketel is.

Daarnaast bepaalt welke soort cv-ketel u koopt grotendeels de prijs. Een vr-ketel is goedkoper dan een HR-ketel, maar heeft een lager rendement. Wat betekent dat een HR-ketel op den duur rendabeler is als u bedenkt dat de levensduur van een ketel 15 jaar is.

CV installaties kopen of huren?

De kosten van een cv-ketel zijn van te veel factoren afhankelijk om u hier een directe prijsindicatie te geven. U kunt bij ons een CV-ketel kopen inclusief installatie en onderhoudscontract. Is dit een te groot kostenplaatje in één keer, dan is een CV-ketel huren een prima oplossing. Omdat iedere gezinssituatie en type woning verschilt, is het verstandig om een expert in te schakelen om te bepalen wat voor CV-installatie het beste bij uw situatie past.

Dus woont u in Zuid-Limburg en bent u op zoek naar een nieuwe CV-installatie, dan raden we u aan vrijblijvend contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag verder bij uw keuze voor een nieuwe CV-ketel of CV-installatie. Daarom raden wij u aan om vrijblijvend contact met ons op te nemen. 

shutterstock_318473246


 • Wij staan voor u klaar!

  Voor advies, het maken van een afspraak of een offerteaanvragen stuurt u ons een bericht via ons contactformulier. Wees zo compleet mogelijk in uw vraag en voeg eventueel ondersteunende foto's toe.

  Wij nemen vervolgens zo snel mogelijk contact met u op (binnen 24 uur).
  Wij installeren uitsluitend airco's en cv-ketels in regio Zuid-Limburg.


  Offerteaanvragen zijn geheel vrijblijvend.
 • Sleep bestanden hierheen of
  Toegestane bestandstypen: jpeg, jpg, gif, png, pdf, doc, xls, Max. bestandsgrootte: 10 MB, Max. aantal bestanden: 5.

  Wij verhuren, verkopen en installeren CV installaties van


  remeha

  Klik op het logo en controleer ons lidmaatschap

  Wij zijn actief in:

  Maastricht - Gronsveld - Sint Geertruid - Mheer - Noorbeek - Margraten - Cadier en Keer - Berg en Terblijt - Meerssen - Bunde - Valkenburg - Heijenrath - Slenaken - Eijsden - Sibbe - Weert - Rothem - Geulle - Sittard - Geleen - Munstergeleen - Limbricht - Born - Urmond - Stein - Elsloo - Beek - Guttecoven - Einighausen - Lutterade - Sanderbout - Puth - Buchten - Holtum - Nieuwstadt - Susteren - Dieteren - Born - Roosteren - Heerlen - Voerendaal - Simpelveld - Hoensbroek - Landgraaf - Bocholtz - Eys - Gulpen - Kerkrade - Brunssum - Oirsbeek - Shinveld - Schinnen - Nuth - Klimmen - Shin op Geul - Schinveld - Vaals - Lemiers - Vijlen - Mechelen - Epen

  Cookies

  Op deze site gebruiken wij cookies.