Cv monteurs kunnen ook warmtepompen installeren

De regering van Nederland heeft sinds 1 juli 2018 een aardgasverbod op nieuwbouw afgedwongen. Daarnaast moeten jaarlijks 30.000 tot 50.000 bestaande woningen gasvrij worden gemaakt, waarbij warmtepompen een belangrijke rol gaan spelen.

Warmtepompen plaatsen

De doelstellingen voor aardgasvrij hebben vooral tot doel om van het gas af te gaan en de mensen in Groningen te helpen. Tevens zijn warmtepompen een belangrijk middel om de klimaatdoelstellingen te halen. Er moeten jaarlijks zo’n 400.000 warmtepompen voor bestaande woningen geïnstalleerd worden.

Voor Nederland is de warmtepomp misschien nieuw, maar in het buitenland wordt deze al jaren gebruikt. In Zweden bijvoorbeeld, is de warmtepomp net zo standaard als in Nederland de cv ketel is.

Zoek een expert in warmtepompen installeren

Ook de rol van onze installateurs verandert. Een warmtepomp installeren is wat anders dan een cv ketel ophangen. De situatie van de klant bepaalt het type warmtepomp dat onze installateur adviseert. Bij warmtepompen is de installatie op maat. En installatiefouten moeten voorkomen worden. Het is essentieel om de juiste warmte-configuratie in de woning te krijgen.

Hoe gaan wij aardgasvrij ?

 1. Hybride warmtepomp

  In de overgangsfase “van cv-ketel naar warmtepomp”, wordt de hybride warmtepomp geplaatst. Deze warmtepomp is een goede tussenoplossing. Naast de lagere totale installatiekosten, bezuinigd deze op elektriciteit. De pomp zal de komende 10 jaar ingezet worden voor bestaande gebouwen.

  De hybride warmtepomp heeft nog een andere warmtebron (cv ketel) nodig. De besparing op de energierekening is aanzienlijk, wanneer de warmtepomp in combinatie met een warmtenet aansluiting gebruikt wordt.

  Het grootste deel van het jaar wordt het huis verwarmt met de warmtepomp. En onder een bepaalde temperatuur zal de cv ketel (of andere warmtebron) bijspringen om de woning te verwarmen. Er is een buiten unit nodig.

 2. Luchtwarmtepomp

  Bij goede isolatie van de woning, worden luchtwarmtepompen geïnstalleerd. Als het gebouw niet of amper geïsoleerd is, dan heeft het installeren van een warmtepomp weinig zin.

  Deze warmtepomp heeft een buitenunit, waardoor er gebruik kan worden gemaakt van de buitenlucht als warmtebron.

  De luchtwaterwarmtepomp is goedkoper dan een bodemwarmtepomp. Maar omdat deze warmtepomp juist zijn werk moet doen bij lage temperaturen zal deze wel meer stroom vragen dan een bodemwarmtepomp.

 3. Bodemwarmtepomp

  Nieuwbouw wordt gasvrij gebouwd met de bodemwarmtepomp In nieuwbouw woningen worden de bodemwarmtepompen geplaatst. Er is een hoge isolatie van de woning vereist. En er wordt een bron geboord in de bodem. De bodemwarmtepomp is de duurste variant, maar de gebruikskosten zijn het laagst.

Warmtepomp werkt ook als airconditioning

De meeste warmtepompen kunnen naast verwarmen, ook koelen. Dit apparaat werkt namelijk op dezelfde manier als een airconditioning en heeft vergelijkbare energiekosten.

Wilt u ten allen tijde flink kunnen koelen, dan adviseren wij u een luchtwaterwarmtepomp.

Een stuk goedkoper dan actieve koeling bij de luchtwaterpomp, is de passieve koeling van de bodemwarmtepomp. Dit is een stuk goedkoper dan actieve koeling, maar heeft minder capaciteit. Is passieve koeling in de zomer voldoende, dan is de bodemwarmtepomp een goede keuze.

Warmtepomp installatie door A.Ploem & Zn.

De situatie van u als klant, bepaalt het type warmtepomp dat onze installateur aan u adviseert. Wij kijken ook naar de status van uw woning en bijvoorbeeld naar de combinatie met isolatie en lage temperatuur verwarming. Onze installateurs luisteren naar uw wensen. Wilt u meer informatie over het plaatsen van warmtepompen? Bel ons dan voor advies!

Cookies

Op deze site gebruiken wij cookies.