Verschil tussen een Indirect Gestookte Boiler en een Doorstroomtoestel: Wat is de Beste Keuze?

Wanneer je kiest voor een warmwatersysteem in je woning, kom je vaak twee opties tegen: de indirect gestookte boiler en het doorstroomtoestel. Beide systemen hebben hun eigen voordelen en nadelen. Hieronder leggen we de verschillen uit, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Indirect Gestookte Boiler

Een indirect gestookte boiler werkt door water op te slaan en het op temperatuur te houden met behulp van een externe warmtebron, zoals een cv-ketel of een warmtepomp. Dit betekent dat je altijd een ruime hoeveelheid warm water beschikbaar hebt zodra je het nodig hebt.

Voordelen:

  • Direct warm water: Omdat het water al is opgewarmd en opgeslagen, hoef je niet te wachten. Zodra je de kraan opendraait, komt er direct warm water uit.
  • Geschikt voor grotere huishoudens: Een boiler kan een grote hoeveelheid water leveren, waardoor meerdere mensen tegelijkertijd kunnen douchen zonder dat het water koud wordt.

Nadelen:

  • Hoger energieverbruik: Omdat de boiler continu water op temperatuur houdt, verbruikt het meer energie, zelfs wanneer je geen warm water gebruikt.
  • Ruimtebeslag: Een boiler neemt vaak meer ruimte in beslag dan een doorstroomtoestel, wat in kleinere woningen een nadeel kan zijn.

Doorstroomtoestel
Een doorstroomtoestel, ook wel een geiser of combiketel genoemd, verwarmt water op het moment dat je de kraan opendraait. Dit betekent dat er geen voorraad warm water is; het water wordt direct verwarmd wanneer je het nodig hebt.

Voordelen:

  • Energiezuinig: Omdat er geen warm water wordt opgeslagen, verbruikt een doorstroomtoestel alleen energie wanneer je daadwerkelijk warm water nodig hebt. Dit maakt het systeem energiezuiniger dan een boiler.
  • Compacte installatie: Doorstroomtoestellen zijn meestal kleiner en nemen minder ruimte in beslag, wat ideaal is voor woningen met beperkte ruimte.
  • Geschikt voor de meeste huishoudens: De nieuwste generatie doorstroomtoestellen is aanzienlijk krachtiger en kan tegenwoordig in de meeste huishoudens voldoen aan de warmwaterbehoefte, zelfs als meerdere kranen tegelijkertijd openstaan.

Nadelen:

  • Wachttijd voor warm water: In tegenstelling tot een boiler moet je bij een doorstroomtoestel even wachten tot het water de gewenste temperatuur bereikt. Dit kan ongemakkelijk zijn, vooral als je snel warm water wilt.

Welke Kies Je?
De keuze tussen een indirect gestookte boiler en een doorstroomtoestel hangt af van je persoonlijke situatie. Als je snel en direct warm water wilt zonder wachttijd, en bereid bent iets meer te betalen voor energie, dan is een boiler een goede keuze. Wil je echter besparen op energie en heb je een woning waarin een compact systeem ideaal is, dan biedt een doorstroomtoestel tegenwoordig voldoende capaciteit voor de meeste huishoudens.

Heb je nog vragen of wil je advies op maat? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag bij het maken van de beste keuze voor jouw woning.

 

Keuzehulp

Kies in 2 minuten jouw ideale
cv-ketel of airco

Start De CV-Ketelkiezer Start De Aircokiezer

Klanten over ons

Echte ervaringen

We besteden veel aandacht aan kwaliteit en service. Hoewel we daar zelf van alles over kunnen vertellen, laten we graag enkele klanten aan het woord.

Jeffrey en Maurice van de firma Ploem zijn leuke gasten en ze hebben heel netjes gewerkt en het ziet er allemaal professioneel uit. Als je ze koffie geeft zijn ze niet te stoppen! 😉

Fijn en goed personeel. Werken netjes

Vooraf goede uitleg gekregen van dhr. Pörteners. Installatie van 2 airco’s door Tom en Etienne vlekkeloos verlopen evenals het installeren van een nieuwe groepenkast door Niels. Kortom, heel tevreden over de firma Ploem en zoon.

Goed en meteen gekomen op tijd en probleem verholpen.

Vandaag was de installatie van een nieuwe gasboiler in ons appartement. Ik was erbij aan het einde van de installatie en ik kan zeggen dat het werk geweldig was. Alles was schoon en ziet er zeer goed geïnstalleerd uit. Ik ben geen specialist, maar als ik kijk hoe de gasboiler eruit ziet, ziet het er heel professioneel uit. Vanaf de dag dat ik contact opnam met het bedrijf voor een offerte en de installatie, was alles super professioneel! Bedankt voor het werk heren!

Goede service, snel en vasthoudend. Mijn boilertje zelfs 3 maal voor teruggekomen omdat deze, zelf gekocht bij Hornbach, kapot was bij de koop en er toch warm water moet zijn. Top firma!

Fijne service, correct werk.