Voorkom bevroren leidingen en houd je woning warm in de winter

De temperatuur buiten stijgt maar daalt binnen. En nu...?

Als de temperaturen dalen beseffen we ons altijd weer des te meer hoe fijn het is dat we door een CV, airco of warmtepomp onze woningen lekker op temperatuur kunnen krijgen en houden maar als de temperaturen dan weer een beetje stijgen en het kwik boven 0 komt ontstaan vaak de problemen.

In deze blog vertellen we je wat deze problemen veroorzaakt, wat je kunt als de leidingen lekken én vooral wat je moet doen om dit te voorkomen.

Veel van de problemen in installaties ontstaan door bevroren leidingen tijdens de koude wintermaanden. Snappen hoe leidingen kunnen bevriezen, de impact op je verwarming en CV-systeem, en wat je moet doen om lekken te verhelpen en te voorkomen, is superbelangrijk voor een comfortabel en veilig thuis.

Problemen door bevroren leiding die barsten/scheuren
Leidingen kunnen bevriezen als de temperatuur eromheen onder het vriespunt daalt. Dit zie je vaak in ruimtes als kelders, zolders en garages, of waar leidingen langs buitenmuren lopen. Water zet uit als het bevriest, waardoor de druk in de leidingen oploopt en ze uiteindelijk kunnen barsten.

Impact op verwarming en CV-systemen
Bevroren leidingen kunnen je verwarmingssysteem en CV-ketel flink in de problemen brengen. Als water niet kan stromen zoals het hoort, werkt je verwarming niet efficiënt. Dit kan leiden tot ongelijkmatige verwarming, geen warm water, of in het ergste geval, een complete uitval door een lekkage die is veroorzaakt door de bevroren leiding(en).

Wat te doen bij een lek?
Ontdek je een lek na een vorstperiode, kom dan meteen in actie: draai eerst de hoofdwaterkraan dicht om meer schade te voorkomen. Bel daarna een professional zoals wij bij A.Ploem, zodat we het probleem veilig en effectief voor je kunnen oplossen.

Directe actie voor onderhoudscontracten
Heb je een onderhoudscontract bij ons? Dan pakken we problemen zoals bevroren leidingen meteen aan. We doen natuurlijk ons best om iedereen te helpen, maar in drukke tijden geven we voorrang aan onze contractklanten. Dat betekent snellere hulp als je het echt nodig hebt.

Kwalitatieve installatie en onderhoud
Een goede installatie en regelmatig onderhoud door een erkende installateur zoals wij, voorkomt veel problemen, inclusief bevroren leidingen. We raden je dan ook altijd aan om je hele installatie door ons als erkende installateur te laten doen. Zo weet je zeker dat alles betrouwbaar en efficiënt werkt.

Preventieve maatregelen die je zelf kunt nemen
Om bevriezing in de toekomst te voorkomen, kun je verschillende dingen doen:

  • Isolatie: Zorg dat alle leidingen, vooral in koude ruimtes, goed geïsoleerd zijn.
  • Houd de warmte gelijkmatig: Zorg dat de temperatuur in je huis constant blijft, ook 's nachts en als je weg bent.
  • Dicht kieren en gaten: Voorkom koude tocht door kieren en gaten waar leidingen doorheen lopen te dichten.
  • Laat de kraan lopen: In extreem koud weer kan het laten druppelen van een kraan de druk verminderen en bevriezing voorkomen.
  • Jaarlijks onderhoud: Regelmatig onderhoud door een pro kan problemen vroegtijdig aan het licht brengen en oplossen.

Bevroren leidingen kunnen een hoop ellende veroorzaken voor je verwarming en CV-systeem. Door bovenstaande stappen te volgen, verminder je de risico's en houd je je huis comfortabel en veilig. Heb je vragen of heb je hulp nodig? A.Ploem staat voor je klaar met advies en professionele ondersteuning. Neem contact met ons op!

Cookies

Op deze site gebruiken wij cookies.