Een lekkage in uw CV-Ketels kan zorgen voor onaangename situaties. Iedere vorm van waterschade wil je natuurlijk voorkomen. Daarom is verstandig om een lekkende CV-Ketel meteen aan te pakken. Lees in dit blog wat de oorzaken zijn, wat u zelf kunt doen en of u uw ketel moet vervangen.
Soorten lekkage in uw CV-Ketel
CV-Ketel lekt aan de onderkant
Als uw ketel aan de onderkant lekt is er meestal sprake van een kapotte ontluchter. Naast een vochtige plekken ziet u waarschijnlijk ook wat aanslag op of rond de ontluchter.
CV-ketel druppelt
Als de druk van een CV-Ketel te hoog wordt kan het overstortventiel wat condenswater afvoeren.
Oorzaken Lekkage CV-ketel
De CV-Ketel is een complex apparaat. Niet voor niets mogen alleen erkende installateurs werken aan uw ketel. Een lekkende CV-Ketel kan komen door een defect onderdeel. Hieronder leest u uit welke onderdelen een CV-Ketel bestaat en wat er gebeurd als er een lekkage is bij een onderdeel.
Een CV-Ketel bestaat uit:
- Ketel
- Expansievat
- Ontluchters
- Warmteblok
- Warmtewisselaar
- Overstort
- Koppelingen leidingen
- CV leidingen
Lekkage CV warmtewisselaar
In een CV-Ketel is een warmtewisselaar aanwezig die zorgt voor het opwarmen van het water. Bij oudere ketels komt het vaak voor dat de warmtewisselaar lek is. A Ploem. Is een erkend CV installatie bedrijf die de warmtewisselaar kan controleren.
Het water die ontstaat door de lek, verdampt en wordt afgevoerd via het rookgaskanaal. Een lekkage van de warmtewisselaar kenmerkt zich aan een abnormale hoeveelheid van condens uit het rookgaskanaal. Bij een lekkage aan de warmtewisselaar hoeft u niet de gehele ketel laten vervangen. Het is ook mogelijk om de warmtewisselaar te vervangen.
Lekkage in het expansievat
Het expansievat is meestal een rood vat dat naast de CV-Ketel is gemonteerd. Water zet uit na opwarming en het expansievat zorgt ervoor dat de waterdruk niet te veel schommelt.
Daarom zijn de vaten voorzien van een rubberen “binnenbal” welke met stikstof op een bepaalde voordruk zijn gebracht. Als deze binnen bal defect raakt ontsnapt de stikstof in de installatie en vult het vat zich met water uit de installatie. U zult dit merken door veel te moeten bijvullen en ook door grote drukschommelingen bij opwarming/afkoeling. Ook kan het zijn dat uw radiatoren geluid maakt. Het vat dient in de meeste gevallen vervangen te worden.
TIP: vul bij het herkennen van dit probleem niet meer bij dan ongeveer 1 a 1,5 bar; als door opwarming de druk boven de 3 bar uitkomt zal het beveiligingsventiel water gaan spuien welke schade kan toebrengen aan de vloer en plafond.
Automatische ontluchter CV-Ketel lekt
Ook al ziet u geen water of druppels dan toch kan er sprake zijn van lekkage. Het kan zijn dat het lek niet goed te traceren is, omdat het ontsnappende water gelijk verdampt. Het drukverlies in de CV installatie is een aanduiding dat er wel degelijk water lekt. Daarvoor hoeft niet gelijk de hele ketel te worden vervangen, maar het lek kan worden veroorzaakt door de automatische ontluchter. Wanneer dit het geval is dan ziet u duidelijke afzettingen bij de ontluchter of bij het warmteblok. In dit geval kunnen wij u helpen met het vervangen van de ontluchters.
Leidingen van de CV-Ketel lekken
Zijn er geen defecten in de onderdelen vlak onder of boven de CV-ketel, dan is de kans groot dat er sprake is van een lekkage in de leidingen. Het opsporen van lekkage in leidingen gelegen in vloeren kan een lastige taak zijn. Het maakt het gemakkelijk als u vochtschade op de vloer ziet. Dan is er waarschijnlijk sprake van een lekkage in de CV leiding op de plek van de vochtvlekken. Om de lekkage op te sporen adviseren wij contact op te nemen voor lekdetectie.
Koppeling tussen leiding en ketel lekt
De lekkage kan zich ook voordoen aan de koppelingen tussen de leidingen en de ketel. Ook al ziet u geen water of druppels dan toch kan er sprake zijn van lekkage. Bij warmte zetten leidingen uit en lekwater verdampt. De lekkage is te ontdekken door roest aan koppelingen of leidingen. Is dit het geval? laat A. Ploem de koppeling en/of de leiding vervangen.
Lekkage overstort CV ventiel
Een CV installatie is beveiligd tegen te veel druk. De overstort treedt in werking bij ca 2.8 bar. Door water te lozen in de afvoer zal de druk dalen. Er is dan echter wel water weggelopen uit het systeem. Blijft de overstort druppelen dan kan dit duiden op een defecte overstort. Deze dient u te laten vervangen door een erkend installateur.
CV ketel vaak bijvullen?
Zelf vult u de ketel aan, maar wanneer u dit bovengemiddeld vaak moet bijvullen, dan is er vaak sprake van een lek in een van de onderdelen of in de leidingen.
Hulp bij CV-Ketel lekkage
Middels onderzoek kunnen wij controleren waar de lekkage zich voordoet in de CV-installatie. Dit doen wij o.a. door middel van afsluiters onder de ketel en met een manometer bij de leidingen. Andere manieren zijn de infrarood controle of met traceergas het lekkage op te sporen.
Lekkage voorkomen
Het voorkomen van lekkages aan CV-ketel kunt u enkel doen met regelmatig onderhoud. Bij nieuwe ketels adviseren we om ieder jaar een onderhoud te laten uitvoeren. Bij oudere ketels adviseren we om uw ketel ieder half jaar laten checken voor onderhoud.
Moet ik de hele CV ketel vervangen?
Wilt u in een keer van alle problemen af zijn, dan is een nieuwe CV-ketel de beste maar wel de duurdere oplossing. Gaat u alleen onderdelen vervangen, dan is de kans groot dat er binnenkort weer een lek ontstaat op een nabij gelegen plek.
Laat daarom een eerst een specialist er naar kijken. Deze kan vervolgens bepalen of het vervangen van onderdelen genoeg is of dat er een nieuwe CV-installatie ervoor in de plaats moet komen. Kiest u voor een nieuwe cv-ketel, dan kunt u bij ons een cv ketel kopen of cv ketel huren.
Cookies
Op deze site gebruiken wij cookies.