CV ketel lek; moet ik nu mijn cv ketel vervangen?

Als uw CV-ketel lek is, moet ik deze dan vervangen? Lees in dit blog meer hoe u kunt zien of de ketel defect is en hoe dit te repareren en tips voor het voorkomen.

Oorzaken Lekkage CV-ketel

De CV ketel in uw woning is dagelijks in gebruik voor warm water uit de kraan en verwarming van de ruimte. Voor goed en veilig functioneren is jaarlijks onderhoud aan uw CV ketel noodzakelijk. Moet u de cv de laatste tijd erg vaak bijvullen of ziet u vochtschade op de vloer? Leest u verder over mogelijke oorzaken en oplossingen.

Uit welke onderdelen bestaat de centrale verwarming?

 • Ketel
 • Expansievat
 • Ontluchters
 • Warmteblok 
 • Warmtewisselaar
 • Overstort
 • Koppelingen leidingen
 • CV leidingen

Bij waterschade of verlies van waterdruk, is het expansievat defect, er is een lekkage in het leidingsysteem, of er is een lekkage in de ketel.

CV ketel vaak bijvullen?

Zelf vult u de ketel aan, maar wanneer u dit bovengemiddeld vaak moet bijvullen, dan is er vaak sprake van een lek in de onderdelen van de CV of in de leiding van de CV. Wanneer u het water heeft aangevuld, loopt de water druk binnen korte tijd (10 minuten) terug. Wanneer de waterdruk te laag wordt, valt de cv ketel uit. 

Lekkage CV warmtewisselaar

In een CV ketel is een warmtewisselaar aanwezig die zorgt voor het opwarmen van het water. Bij oudere cv-ketels komt het vaak voor dat de warmtewisselaar lek is. A Ploem & ZN. Is een erkend CV installatie bedrijf die de warmtewisselaar kan controleren.
Het water die ontstaat door de lek, verdampt en wordt afgevoerd via het rookgaskanaal. Een lekkage van de warmtewisselaar kenmerkt zich aan een abnormale hoeveelheid van condens uit het rookgaskanaal.

Lekkage CV expansievat

Het expansievat is meestal een rood vat dat nabij de CV ketel is gemonteerd. Water zet uit na opwarming en het expansievat zorgt er voor dat de water druk niet te veel schommelt.
Hiertoe zijn de vaten voorzien van een rubberen “binnenbal” welke met stikstof op een bepaalde voordruk zijn gebracht. Als deze binnen bal defect raakt ontsnapt de stikstof in de installatie ( luchtgeluiden in radiatoren ) en vult het vat zich met water uit de installatie. U zult dit merken door veel te moeten bijvullen en ook door grote drukschommelingen bij opwarming/afkoeling. Het vat dient vervangen te worden. TIP: vul bij het herkennen van dit probleem niet meer bij dan ongeveer 1 a 1,5 bar; als door opwarming de druk boven de 3 bar uitkomt zal het beveiligingsventiel water gaan spuien welk schade kan toebrengen aan vloer/plafonds ed.

Lekkage CV automatische ontluchter

Ook al ziet u geen water of druppels dan toch kan er sprake zijn van lekkage. Het kan zijn dat het lek niet goed te traceren is, omdat het ontsnappende water gelijk verdampt. Het drukverlies in de CV installatie is een aanduiding dat er wel degelijk water lekt. Daarvoor hoeft niet gelijk de hele ketel te worden vervangen, maar het lek kan worden veroorzaakt door de automatische ontluchter. Wanneer dit het geval is dan ziet u duidelijke afzettingen bij de ontluchter of bij het warmteblok.
In dit geval kunnen wij u helpen met het vervangen van de ontluchters.

Lekkage CV leiding

Zijn er geen defecten in de onderdelen vlak onder of boven de CV ketel, dan is de kans groot dat er sprake is van een lekkage in de leidingen. Het opsporen van lekkage in leidingen gelegen in vloeren kan een lastige taak zijn. Het maakt het gemakkelijk als u vochtschade op de vloer ziet. Dan is er waarschijnlijk sprake van een lekkage in de CV leiding op de plek van de vochtvlekken. Om de lekkage op te sporen adviseren wij contact op te nemen voor lekdetectie.

Lekkage CV koppelingen

De lekkage kan zich ook voor doen aan de koppelingen tussen de leidingen en de ketel. Ook al ziet u geen water of druppels dan toch kan er sprake zijn van lekkage. Bij warmte zetten leidingen uit en lekwater verdampt. De lekkage is te ontdekken door roest aan koppelingen of leidingen. Is uw cv ketel lek? laat A. Ploem & Zn. de koppeling of de leiding vervangen.

Lekkage overstort CV ventiel

Een CV installatie is beveiligd tegen te veel druk. De overstort treedt in werking bij ca 2.8 bar. Door water te lozen in de afvoer zal de druk dalen. Er is dan echter wel water weg gelopen uit het systeem. Blijft de overstort druppelen dan kan dit duiden op een defecte overstort. Deze dient u te laten vervangen door een erkend installateur.

Hulp bij CV-Ketel lekkage

Middels onderzoek kunnen wij controleren waar de lekkage zich voordoet in de CV-installatie. Dit doen wij o.a. door middel van afsluiters onder de ketel en met een manometer bij de leidingen. Andere manieren zijn de infrarood controle of met traceergas het lekkage op te sporen.

Moet ik de hele CV ketel vervangen?

Wilt u in een keer van alle problemen af zijn, dan is een nieuwe CV-ketel de beste maar wel de duurdere oplossing. Gaat u alleen onderdelen vervangen, dan is de kans groot dat er binnenkort weer een lek ontstaat op een nabij gelegen plek.

Laat daarom een eerst een specialist er naar kijken. Deze kan vervolgens bepalen of het vervangen van onderdelen genoeg is of dat er een nieuwe CV-installatie ervoor in de plaats moet komen. In het geval van een nieuwe CV-ketel kunt u ervoor kiezen om deze te kopen of te huren

 • Stuur ons een bericht voor het afsluiten van een onderhoudscontract of maken van een afspraak voor eenmalig onderhoud. Wees aub zo volledig mogelijk in uw bericht en vermeld indien het kan het merk en type CV-ketel of Airco. Voeg eventueel ondersteunende foto's toe indien nodig.

  Wij nemen vervolgens zo snel mogelijk contact met u op (binnen 24 uur).

  Offerteaanvragen zijn geheel vrijblijvend.
 • Sleep bestanden hierheen of
  Toegestane bestandstypen: jpeg, jpg, gif, png, pdf, doc, xls.

Cookies

Op deze site gebruiken wij cookies.