CV-Ketel verplaatsen

Om de volgende twee redenen verplaatsen mensen hun CV-Ketel: het is nodig dat de CV-Ketel wordt verplaatst of u wilt zelf graag dat de CV-Ketel op een andere plek wordt gehangen. In dit blog leggen we verschillende redenen uit voor het verplaatsen van een CV-Ketel. We laten hierbij zien hoe dit in zijn werk gaat en geven belangrijke punten waar u dan op moet letten. Tenslotte noemen we een aantal geschikte plekken voor een CV-Ketel.

Wanneer moet mijn CV-Ketel verplaatst worden?

Er zijn verschillende redenen om uw CV-Ketel te verplaatsen. Over het algemeen zijn de volgende aanleidingen een goed moment om uw CV-Ketel te verplaatsen:

1. De CV-Ketel hangt op een onveilige plek: regels omtrent CV-Ketels worden steeds strenger en tegenwoordig zijn plekken als de badkamer, de keuken of de overloop soms niet meer zo geschikt

2. De CV-Ketel hangt op een onhandige plek: een CV-Ketel neemt aardig wat ruimte in beslag en dit wordt soms als storend ervaren waardoor het tijd is om een nieuwe plek te zoeken

3. Uw oude CV-Ketel moet vervangen worden: wanneer uw CV-Ketel vervangen moet worden, is dit het geschikte moment om na te denken of de plek nog altijd ideaal is voor u

4. Er wordt verbouwd in huis: ook dit is een geschikt moment om te bepalen of u nog altijd tevreden bent met de plek van uw CV-Ketel

Hoe verplaats ik mijn CV-Ketel?

Het installeren of verplaatsen van een CV-Ketel kunt u niet zelfstandig doen. Dit moet altijd door een vakman gebeuren, omdat er bij de verbranding van gas schadelijke stoffen vrijkomen. Vanaf 1 april 2022 gaat de gasketelwet officieel in wat inhoudt dat enkel gecertificeerde monteurs verbrandingsinstallaties mogen plaatsen.

Wilt u uw CV-Ketel verplaatsen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Benieuwd hoe het verplaatsen in zijn werk gaat? Hieronder geven we een kort stappenplan:

1. Allereerst kijkt de monteur of alle aansluitingen aanwezig zijn op de nieuwe plek. Zijn deze er niet? Dan gaat de monteur daar eerst mee aan de slag. Zo moet er bijvoorbeeld een gas- en watertoevoer aanwezig zijn en er moet voldoende plek zijn voor de rookgasafvoer.

2. Vervolgens koppelt de monteur uw CV-Ketel op de oude plek los. Hierbij is het belangrijk dat de gastoevoer wordt afgesloten en dat er geen warm water meer in de ketel zit.

3. Tenslotte is het tijd om de CV-Ketel op de nieuwe plek te installeren. Neem hiervoor altijd contact op met een monteur. 

Waar moet ik op letten bij het verplaatsen van mijn CV-Ketel?

Er zijn een aantal punten waar u goed over na moet denken voordat u uw CV-Ketel wil verplaatsen.

1. Toegankelijkheid: u moet nagaan of de CV-Ketel op de nieuwe plek nog altijd toegankelijk is voor cv onderhoud en eventuele reparaties

2. Uiterlijk: indien u uw CV-Ketel netjes uit het zicht wil hebben, kunt u kiezen voor een CV kast. Hierbij is het belangrijk om te checken of er dan nog voldoende ruimte om de CV-Ketel blijft

3. Ventilatie: het is belangrijk om na te gaan of de ruimte waar de CV-Ketel in komt voldoende ventileert voor het afvoeren van warmte en eventuele kleine hoeveelheden onverbrand gas

4. Verplaatsing: houd in gedachten dat het verplaatsen van uw CV-Ketel kosten met zich meebrengt. Indien u de CV-Ketel 1 meter verplaatst bent u goedkoper uit dan wanneer u van verdieping wisselt

Welke plekken zijn geschikt voor het verplaatsen van mijn CV-Ketel?

Ieder huis is anders. Daarom is het moeilijk om een geschikte plaats te noemen voor de verwarmingsketel. Wel zijn er een aantal veel voorkomende plekken. Hieronder leest u welke plekken dit zijn en wat hier de voor- en nadelen van zijn. 

CV-Ketel verplaatsen naar de zolder

Een veel voorkomende plek voor een CV-Ketel is de zolder. Dit komt doordat er op zolder vaak veel ruimte is en rookgassen gemakkelijk via een pijp in het dak worden afgevoerd. Ook is er vaak minder waterdruk op de CV-Ketel nodig om het warme water rond te pompen door de zwaartekracht.

Wilt u uw CV-Ketel verplaatsen naar zolder? Houd dan in gedachten dat er dan een grotere afstand ontstaat tussen de ketel en de tappunten op de begane grond. Hierdoor kan het zijn dat u iets langer op warm water in de keuken moet wachten. Ook beschikken niet alle zolders over een afvoer voor condenswater.

Plaatsen CV-Ketel in de keuken of bijkeuken

CV-Ketels zijn tegenwoordig steeds compacter waardoor deze niet meer zo veel plek innemen. Hierdoor is ook de keuken of bijkeuken geschikt voor het plaatsen van uw CV-Ketel. Het voordeel is dat het warme water heel snel rond gepompt is. Ook zijn vaak alle leidingen om uw CV-Ketel aan te sluiten aanwezig.
Een uitdaging voor deze plek is zorgen voor een afvoer van rookgassen. Hier is niet altijd plek voor.

CV-Ketel op de badkamer

Net als de keuken is de badkamer een geschikte plek voor uw CV-Ketel. De CV-Ketel kan bijvoorbeeld netjes in een badkamerkast worden geplaatst. In de badkamer wordt veel water gebruikt, waardoor dit snel rondgepompt is. Daarnaast zijn ook hier vaak alle leidingen al aanwezig.

De garage: genoeg plek voor uw CV-Ketel

Een andere plek waar de CV-Ketel niet in de weg hangt is de garage. Het voordeel is dat deze mooi weggewerkt is en vaak ook makkelijk toegankelijk. Daarnaast zijn er al waterleidingen aanwezig en indien de garage een plat dak heeft, kan de rookgasafvoer gemakkelijk weggevoerd worden. Een nadeel is dat de CV-Ketel niet te ver van het huis moet hangen. Is dit wel zo, dan kan het langer duren om het warme water rond te pompen en moet u dus geduldiger zijn.

CV-Ketel op uw slaapkamer

Een andere optie is uw CV-Ketel verplaatsen naar de slaapkamer. Het voordeel is dat deze netjes weggewerkt kan worden. Een nadeel is dat niet alle CV-Ketels even stil en veilig zijn. U moet dus altijd een CO-melder ophangen wanneer u uw CV-Ketel in de slaapkamer wilt hebben.

Ongeschikte plekken voor het plaatsen van een CV-Ketel

Er zijn ook plekken die ongeschikt of zelfs verboden zijn voor een CV-Ketel. Zo is het tegenwoordig niet meer toegestaan om een CV-Ketel naar het trapgat te verplaatsen. Dit is om de veiligheid van de bewoners en de monteur te garanderen. 

Ook de kelder is niet per definitie een geschikte plek voor een CV-Ketel. De vochtbalans is hier niet altijd in orde en het water dat vrijkomt bij de verwarming moet worden afgevoerd via de rioolaansluiting. Deze ligt vaak gelijkvloers waardoor u weer een extra pomp nodig heeft om het condenswater omhoog te pompen. 

Wat zijn de kosten voor het verplaatsen van mijn CV-Ketel?

Het is lastig om een exacte schatting te maken van de kosten voor het verplaatsen van een CV-Ketel. Wel zijn er een aantal factoren waar de prijs vanaf hangt.

Afstand tot de hoofdleiding

De afstand tot de hoofdleiding bepaalt hoeveel water er moet worden afgetapt. Hoe meer water dit is, hoe hoger de kosten zullen zijn.

Ruimte van de CV-Ketel

Hoe groter de ruimte waar de CV-Ketel naartoe wordt verplaatst, hoe langer de leidingen moeten zijn dus hoe hoger de kosten.

Kosten van de monteur

Een andere factor die meespeelt, zijn de kosten van de monteur. Deze hangen bijvoorbeeld af van het uurloon, de voorrijkosten, de grootte van het project en of er nog speciale wensen zijn.

Wegwerken van de leidingen

De beste manier om leidingen weg te werken is door ze in de vloer, het plafond of de muur te plaatsen. Ook dit brengt kosten met zich mee.

Vervangen van de leidingen

Als u oude leidingen heeft, kan het zijn dat deze nog van lood zijn gemaakt. Lood brengt echter gezondheidsrisico’s met zich mee waardoor deze vervangen moeten worden door ander materiaal, zoals kunststof, staal of koper. 

Wilt u uw CV-Ketel verplaatsen? Neem dan contact op met A. Ploem. Onze gecertificeerde monteurs kijken graag hoe uw CV-Ketel verplaatst kan worden en wij stellen vrijblijvend een offerte voor u op. 

Cookies

Op deze site gebruiken wij cookies.