Hoe vaak is onderhoud aan de cv-ketel nodig?

Wanneer u een cv-ketel heeft, wilt u ook weten hoe vaak u hier onderhoud aan moet plegen. Regelmatig onderhoud aan uw cv-ketel zorgt ervoor dat uw cv-ketel het goed blijft doen. Ook wordt de kans op storingen hierdoor kleiner. Benieuwd hoe vaak onderhoud aan de cv-ketel nodig is, waarom dit zo belangrijk is of wilt u weten hoe een onderhoudsbeurt eruit ziet? Wij vertellen u er meer over!

Wanneer en hoe vaak is onderhoud aan uw cv-ketel belangrijk?

Het is belangrijk dat u regelmatig uw cv-ketel laat controleren. Een cv-ketel is een mechanisch apparaat en hier kunnen storingen of problemen plaatsvinden. Door geregeld onderhoud aan uw cv-ketel te laten uitvoeren, voorkomt u grote reparaties. Op de volgende momenten is het van belang om de cv-ketel te laten controleren.

Wanneer het tijd is voor de periodieke controle

Hoe vaak u uw cv-ketel moet onderhouden is afhankelijk van het merk, type en bouwjaar van de cv-ketel. Wij bij A. Ploem adviseren dit zeker eens per 1 à 2 jaar te doen. Door regelmatig onderhoud aan uw cv-ketel te laten uitvoeren, bent u er namelijk zeker van dat uw cv-ketel goed blijft functioneren. Bij A. Ploem kunt u kiezen uit eenmalig onderhoud aan uw cv-ketel of u kunt een contract afsluiten.

Wanneer er iets aan de hand is met de cv-ketel

Als u merkt dat uw cv-ketel storingsmeldingen aangeeft, is het van belang dat u snel actie onderneemt. Zo voorkomt u grote reparaties en hoge kosten. Merkt u dat uw woning niet goed meer wordt verwarmd? Of maakt uw verwarming of cv-ketel rare geluiden? Maak dan meteen een afspraak om de cv-ketel te laten controleren.

Waarom is periodiek onderhoud aan uw cv-ketel nodig?

Veel mensen denken dat onderhoud aan de cv-ketel niet zo nauw steekt. Toch is het slim om dit regelmatig te doen en wanneer er problemen zijn, dit meteen aan te pakken. Reparaties aan de cv-ketel kunnen hoog oplopen en dat wilt u natuurlijk niet. Daarnaast is het ook verplicht om onderhoud aan de cv-ketel te laten uitvoeren. We leggen het u uit. 

Onderhoud cv-ketel is wettelijk verplicht

Sinds 1 april 2023 is het wettelijk verplicht om de cv-ketel te laten onderhouden door een erkende installateur. Dit betekent dat dus niet zomaar iemand naar uw cv-ketel mag kijken. Daarnaast is het voor veel cv-ketels ook verplicht om de garantie te behouden. Sluit daarom een cv-onderhoudscontract af en zorg ervoor dat u geregeld uw cv-ketel laat controleren. 

De voordelen van regelmatig onderhoud

Wanneer u de cv-ketel regelmatig laat onderhouden, zitten hier vele voordelen aan vast. We zetten ze voor u op een rijtje.

  • De levensduur van de cv-ketel wordt langer 
  • Uw cv-ketel is en blijft energiezuinig en milieuvriendelijk bij geregeld onderhoud
  • Veiligheid is verzekerd door regelmatig de cv-ketel te controleren
  • De kans op storingen wordt hierdoor verkleind

Hoe ziet de controlebeurt van de cv-ketel eruit?

Wanneer de cv-ketel wordt gecontroleerd, zijn er een aantal zaken die de monteur uitvoert. Om hier een beter beeld van te krijgen, geven we de verschillende stappen die de monteur uitvoert tijdens een controlebeurt. 

1. Reinigen en controleren

Wanneer de monteur uw cv-ketel komt onderhouden, maakt hij of zij uw toestel schoon. 

De monteur controleert de werking van de cv-ketel en meet de prestaties en de uitstoot. Indien nodig wordt de cv-ketel bijgevuld of ontlucht. 

2. Nakijken van het rendement

Vervolgens kijkt de monteur of de cv-ketel nog steeds het juiste rendement oplevert.  Het rendement is een percentage van warmte dat wordt omgezet naar energie. Voor uw eigen portemonnee is het van belang dat uw cv-ketel goed werkt en dat u betaalt waarvoor u de cv-ketel gebruikt.

3. Veiligheid nakijken

Na het controleren van het rendement, meet de monteur de CO- en CO2-waarde. Deze waardes mogen niet te hoog zijn, omdat er dan kans is op koolmonoxidevergiftiging. Door dit regelmatig te laten controleren, bent u verzekerd van een veilige cv-ketel.  

Wat zijn de kosten van een periodieke controle?

U kunt bij A. Ploem kiezen uit verschillende onderhoudscontracten voor uw cv-ketel. Hierdoor bent u verzekerd van een periodieke controle om de 24 maanden. Wilt u liever dat wij elke 12 maanden onderhoud aan uw cv-ketel uitvoeren? Dan is dit mogelijk voor slechts €3,50 extra per maand. Het complete overzicht met onderhoudscontracten zijn terug te vinden op onze cv-ketel onderhoud pagina

Cookies

Op deze site gebruiken wij cookies.