Mijn verwarming maakt geluid, wat nu?

Wanneer uw verwarming geluid maakt, zijn er verschillende oorzaken én oplossingen te noemen. Niet in alle gevallen betekent het meteen dat er iets ergs aan de hand is. Twijfelt u of het geluid dat uw verwarming maakt gevaarlijk is of niet? Of wilt u dat een monteur naar uw cv-ketel kijkt? Neem dan contact op met. A. Ploem!

Waarom maakt mijn verwarming geluid?

Er zijn verschillende oorzaken te noemen waarom uw verwarming geluid maakt. Zo kan uw verwarming geluid maken als deze aanstaat, of alleen als deze uitstaat. Daarnaast zijn er ook verschillende geluiden die uw verwarming kan maken. U kunt hierbij denken aan een stromend geluid, een tikkend geluid of een fluitend geluid. We vertellen u meer over de meest voorkomende geluiden en de mogelijke oorzaken hiervan.

Mijn verwarming maakt een stromend geluid

Maakt uw verwarming een stromend geluid? Dan is de oorzaak hoogstwaarschijnlijk dat u de cv-ketel moet ontluchten. Dit geluid duidt er namelijk op dat er luchtbellen in uw cv-installatie zitten. Het gevolg hiervan is dat uw verwarming niet goed meer opwarmt, wat energieverspillend is. Het ontluchten van uw cv-ketel kunt u zelf doen, maar ook door een monteur laten uitvoeren.

Mijn verwarming maakt een tikkend geluid

Wanneer uw verwarming een tikkend geluid maakt, betekent dit meestal niks ergs. Dit heeft namelijk te maken met het opwarmen van de verwarmingsbuizen. Hier zit metaal in dat uitzet wanneer het warm wordt. Hoor u een tikkend geluid? Dan hoeft u in principe niks te doen.

Mijn verwarming maakt een fluitend geluid

Als uw verwarming een fluitend geluid maakt, is de oorzaak vaak een verstopte warmtewisselaar. Het gevolg van een verstopte warmtewisselaar is dat het opgewarmde water niet goed meer kan doorstromen. Dit is lastig om zelf aan te pakken, dus in dit geval is het slim om altijd een monteur in te schakelen.

Wat kan ik doen tegen het geluid van mijn verwarming?

Zoals hierboven al aangegeven, kan u in sommige gevallen zelf aan de slag. Wij hebben een uitgebreide handleiding over het bijvullen en ontluchten van uw cv-ketel, maar sommen het hier ook even kort voor u op. 

Cv-ketel ontluchten

Voor het ontluchten van uw cv-ketel hebt u slechts drie dingen nodig: een emmer, een vaatdoek en een radiatorsleutel. Het eerste wat u doet is het laag zetten of uitschakelen van uw cv-ketel. Vervolgens zet u alle verwarmingen aan en volledig open. U kunt nu met de radiatorsleutel het ventiel van de verwarming opendraaien. Hier heeft u het vaatdoekje voor nodig, want u moet wachten tot er een klein beetje water uitkomt. Wanneer er water uitkomt, draai u het ventiel weer dicht. De laatste stap die u moet doen, is het controleren of de druk van de cv-ketel goed is. Deze hoort tussen de 1.5 en 2 bar te zijn. Is dit het geval? Dan kunt u de cv-ketel weer inschakelen of aanzetten en is uw cv-ketel succesvol ontlucht.

Laat uw cv-ketel controleren door A. Ploem

Heeft u na het lezen toch nog vragen over waarom uw verwarming geluid maakt? Of wilt u uw verwarming laten controleren door een monteur? Neem dan contact met ons op. Wij komen graag bij u langs en geven u passend advies.

Cookies

Op deze site gebruiken wij cookies.