Verwarming weer aan? Let hier op

De wintermaanden komen er weer aan en het wordt dus weer rustig aan tijd om te gaan stoken. Wil je niet in de kou komen te zitten is het belangrijk om je ketel en radiator op enkele punten goed te controleren. Doe dit op tijd voordat het te laat is!
Doe de test

Om te controleren of je centrale verwarming nog werkt voer je de stappen hieronder uit. 

Stap 1

Draai minimaal drie radiatoren open

Stap 2

Zet de thermostaat op 25 graden

Stap 3 

Laat de thermostaat vervolgens minimaal een half uur op 25 graden staan

Stap 4

Controleer of alle radiatoren volledig warm worden

Stap 5 

Controleer of de radiator geen rare geluiden maakt of een gekke geur afgeeft.

Worden alle radiatoren en kamers goed volledig warm en maken ze geen gekke geluiden, dan is alles in orde.
Radiator wordt niet goed warm

Wordt uw radiator niet goed warm, dan is waarschijnlijk de waterdruk te laag. Geen zorgen, u kunt dit gemakkelijk zelf verhelpen. Wat moet je hiervoor doen?

Op het display van uw CV-ketel kunt u de waterdruk digitaal aflezen. Bij oude CV-ketels is dit vaak nog een meter zoals op het plaatje hieronder. De druk hoort minimaal 1 bar te zijn. Is de druk te laag, vul de verwarming dan bij met een vulslang (online bestellen of plaatselijke doe-het-zelfzaak) tot ongeveer 2 bar. Wil u graag een visuele handleiding van hoe dit te doen, kijk dan op youtube. Daar staan genoeg instructiefilmpjes op hoe dit te doen. 

Vulslang CV
Vulslang CV

Radiator wordt niet volledig warm 

Wordt uw radiator niet volledig warm, dan zit er waarschijnlijk lucht in de verwarming en dient deze ontlucht te worden. Ook dit klusje kunt u gemakkelijk zelf doen. Wat u hiervoor nodig hebt is een speciale ontluchtingssleutel. Deze kunt u online bestellen of bij de plaatselijke doe-het-zelfzaak halen. Instructies voor het ontluchten van uw verwarming vindt u ook genoeg op youtube. 

Ontluchtingssleutel
Ontluchtingssleutel

Koolstofmonoxide 

Koolstofmonoxide of CO is dodelijk en zeer gevaarlijk omdat u het niet kan ruiken, zien of voelen. Deze stof kan vrijkomen bij het opstarten van een verwarmingstoestel. Jaarlijks sterven er zo’n tien tot 15 mensen door koolstofmonoxidevergiftiging vanwege een slecht afgesteld toestel of een schoorsteen die niet goed trekt. U kunt de volgende dingen doen om een CO-vergiftiging te voorkomen.

  • Hang een koolstofmonoxidemelder in de ruimte van het verwarmingstoestel of open haard
  • Laat 24/7 een raam op een kier
  • Laat uw verwarming controleren door een monteur
Controleer uw schoorsteen

Gaat u de open haard weer gebruiken, zorg dan dat het rookkanaal goed schoon is. In de zomermaanden kunnen er namelijk vogels in nestelen of takken in komen. Ook het roet in het rookkanaal kan gaan branden en dus voor een schoorsteenbrand zorgen. 
Heeft u al deze stappen doorlopen, dan gaat u een heerlijke warme winter tegemoet. Komt u onverhoopt toch in de kou te zitten, neem dan contact op met een monteur in de buurt. Bent u woonachtig in de regio Zuid-Limburg, dan zijn wij uw partner in de service en onderhoud van CV-ketels en verwarmingsinstallaties. Wilt u graag meer weten over het testen van uw verwarmingsinstallaties, neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

Cookies

Op deze site gebruiken wij cookies.