De hybride ketel: een duurzame oplossing voor bestaande huizen

Nederland moet verduurzamen en het liefst zo snel mogelijk van het aardgas af. Om dit te realiseren komen er steeds meer duurzame oplossingen om het energieverbruik te verminderen of er efficiënter mee om te gaan. De hybride ketel is er hier één van. Maar wat is nu precies zo’n hybride ketel? U leest er alles over in dit artikel.

Wat is een hybride ketel?

Een hybride ketel is een combinatie van een op aardgas werkende cv-ketel en een duurzamere en minder milieubelastende warmtepomp. Een hybride ketel wordt ook wel een hybride warmtepomp genoemd.

Hoe werkt een hybride CV-ketel?

De CV-ketel blijft gewoon werken zoals altijd. De warmtepomp haalt zijn warmte uit de buitenlucht. Dit is geheel gratis en bovendien niet belastend voor het milieu. De combinatie van deze twee technieken zorgt ervoor dat de CO2 uitstoot beperkt blijft. Dit omdat het de warmte in eerste instantie uit de warmtepomp gehaald zal worden. De CV-ketel zal pas in werking treden op koude dagen en piekmomenten.

Waarom een hybride ketel?

Heel Nederland moet van het aardgas af. Nieuwbouwhuizen moeten tegenwoordig aardgas vrij opgeleverd worden en goed geïsoleerd zijn. Dit is de enige manier willen we de doelstellingen van het klimaatakkoord halen. Dit is dus een duurzame oplossing voor die hun gasverbruik willen verlagen om de CO2 uitstoot tegen te gaan in het kader van de energietransitie. Daarnaast kunt u met deze duurzame energieoplossing op lange termijn veel geld besparen.

Voor wie is het interessant?

Omdat veel bestaande woningen nog aangesloten zitten op het aardgasnetwerk en het geen optie is om daar direct vanaf te gaan is een hybride warmtepomp dus een mooie en relatief simpele ‘tussen’ oplossing. Let wel op dat een hybride ketel het hoogste rendement kan behalen in een volledig geïsoleerd huis. Dat wil zeggen een goede dak, vloer- en muurisolatie, vloerverwarming, lage cv-watertemperaturen en dubbel glas.

goed geïsoleerd huis
Een hybride warmtepomp heet alleen zin als je huis volledig geïsoleerd is.

Soorten hybride ketels

Er zijn momenteel twee soorten hybride ketels. De één haalt de warmte uit de buitenlucht en de ander haalt de warmte uit de ventilatielucht van binnen. Daarnaast is er nog een derde soort. Deze is niet hybride maar volledig elektrisch. Hierdoor heeft u geen cv-ketel meer nodig. Dit is de meest duurzame oplossing maar werkt net als de hybride alleen in een volledig geïsoleerd huis. Dit is tevens ook de duurste optie.

Kosten hybride warmtepomp

Een warmtepomp werkt niet op aardgas maar verbruikt natuurlijk wel energie. Een warmtepomp haalt zijn energie uit elektriciteit. Het gasverbruik zal daarom dalen maar de elektriciteit zal stijgen. Dit zou u kunnen opvangen door middel van bijvoorbeeld zonnepanelen.

Naast het energieverbruik, zijn er ook nog aanschaf- en installatiekosten aan verbonden. Voor de kosten van een hybride ketel moet u ongeveer denken aan een bedrag van tussen de 4000 en 6000 euro.

Er zijn verschillende subsidieregelingen die de aanschaf hiervan stimuleren. Het is een grotere investering en zelf een stuk duurder dan een cv-ketel. Maar met een goed geïsoleerd huis zou dit zich op lange termijn terug moeten verdienen en bovendien is het veel beter voor het milieu en dus uiteindelijk ook voor u en uw kinderen.

Is uw woning er klaar voor?

Is uw woning klaar voor een hybride ketel, dan is de keuze hiervoor zeker het overwegen waard. Indien u het nog een te grote investering vindt of uw huis er simpelweg niet klaar voor is, dan kunt u er altijd voor kiezen om een cv ketel te kopen of te huren. Bij ons kunt u al een Hoge Rendement CV-ketel huren vanaf €29,95 per maand.

Cookies

Op deze site gebruiken wij cookies.