Fijne service, correct werk.
Warmtepomp Installeren, wat is de beste keuze voor mij?
Warmtepomp installeren is tegenwoordig big business. De regering heeft namelijk sinds 1 juli 2018 een verbod op aardgas in de nieuwbouw afgedwongen. Daarnaast moeten per jaar 30- tot 50.000 bestaande woningen van het aardgas af. Het plaatsen van warmtepompen is belangrijk middel om de klimaatdoelstellingen te halen. Het is echter wel een flinke investering en moet er bij elke bestaande woning apart worden bekeken welke soort warmtepomp installatie het beste in uw huis past.
Voordeel van een warmtepomp
Een warmtepompinstallatie is voor nieuwbouw verplicht en ook moeten bestaande woningen over naar dit systeem. Maar wat zijn los van het klimaat nu de voordelen van een warmtepomp?
Een warmtepomp haalt tot wel 75% van de benodigde warmte voor uw woning uit het grondwater, de bodem of de buitenlucht. Aangezien de warmtepomp zelf maar weinig elektrische energie nodig heeft kan deze een hoog rendement behalen. Daarbij is er in het algemeen minder elektriciteit nodig om de ruimtes te verwarmen, omdat de cv-ketel niet (of minder) wordt gebruikt. Daardoor zorgt de warmtepomp voor een positief effect op het energielabel van uw woning.
Welke Warmtepomp voor mijn woning?
Er moeten jaarlijks zo’n 400.000 warmtepompen voor bestaande woningen geïnstalleerd worden. Voor Nederland is de warmtepomp misschien nieuw, maar in het buitenland wordt deze al jaren gebruikt. In Zweden bijvoorbeeld is de warmtepomp net zo standaard als in Nederland de CV-ketel is.
Ook de rol van onze installateurs verandert. Een warmtepomp installeren is wat anders dan een cv ketel ophangen. De situatie van de klant bepaalt het type warmtepomp dat onze installateur adviseert. Bij warmtepompen is de installatie op maat. Het is essentieel om de juiste warmte-configuratie in de woning te krijgen. Hiervoor worden verschillende systemen gebruikt:
Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp wordt in de overgangsfase “van cv-ketel naar warmtepomp” geplaatst. Deze warmtepomp is een goede tussenoplossing. Naast de lagere totale installatiekosten, bezuinigt deze op elektriciteit. Deze soort pomp zal de komende 10 jaar ingezet worden voor bestaande gebouwen.
De hybride warmtepomp heeft nog een andere warmtebron (cv ketel) nodig. De besparing op de energierekening is aanzienlijk, wanneer de warmtepomp in combinatie met een warmtenet aansluiting gebruikt wordt.
Het grootste deel van het jaar wordt het huis verwarmd met de warmtepomp. Onder een bepaalde temperatuur zal de cv ketel (of andere warmtebron) bijspringen om de woning te verwarmen.
Luchtwarmtepomp
Een luchtwarmtepomp wordt alleen bij een goede isolatie van de woning geïnstalleerd. Als het gebouw niet of amper geïsoleerd is, heeft het installeren van een luchtwarmtepomp weinig zin.
Deze soort warmtepomp heeft een buitenunit, waardoor er gebruik kan worden gemaakt van de buitenlucht als warmtebron.
De luchtwaterwarmtepomp is goedkoper dan een bodemwarmtepomp. Maar omdat deze warmtepomp juist zijn werk moet doen bij lage temperaturen zal deze wel meer stroom vragen dan een bodemwarmtepomp.
Bodemwarmtepomp
De bodemwarmtepomp wordt in nieuwbouwwoningen geplaatst en zijn helemaal gasvrij. Hiervoor is er wel een hoge isolatie van de woning vereist en wordt er een bron geboord in de bodem. De bodemwarmtepomp is de duurste variant, maar de gebruikskosten zijn het laagst.
Kosten warmtepomp
De kosten voor een warmtepomp variëren van €4000 tot wel €25.000 afhankelijk van welk systeem je kiest. De goedkoopste optie is bijvoorbeeld de hybride pomp en de duurste optie is het grondwater-warmtepomp systeem. Deze kosten zijn inclusief installatie.
De terugverdientijd ligt tussen de 7 en 15 jaar. Daarbij zijn er verschillende subsidieregelingen waarmee je de kosten van de investering kunt terugdringen en de terugverdientijd te verkorten.
Warmtepomp werkt ook als airconditioning
De meeste warmtepompen kunnen naast verwarmen ook koelen. Dit apparaat werkt namelijk op dezelfde manier als een airconditioning en heeft vergelijkbare energiekosten.
Wilt u ten allen tijde flink kunnen koelen, dan adviseren wij u een luchtwaterwarmtepomp.
Een stuk goedkoper dan actieve koeling bij de luchtwaterpomp, is de passieve koeling van de bodemwarmtepomp. Dit is een stuk goedkoper dan actieve koeling, maar heeft minder capaciteit. Is passieve koeling in de zomer voldoende, dan is de bodemwarmtepomp een goede keuze.
Warmtepomp installatie door A.Ploem & Zn.
De situatie van de woning bepaalt het type warmtepomp dat onze installateur aan u adviseert. Wij kijken bijvoorbeeld naar de status van uw woning en dan met name naar de combinatie isolatie en lage temperatuur verwarming.
Onze installateurs zijn gecertificeerd en vakkundig in het adviseren en plaatsen van warmtepompsystemen.
Wilt u meer informatie over het plaatsen van warmtepompen? Neem dan nu contact met ons op via ons contactformulier of geef ons een belletje op 045 567 69 69. Onze medewerkers zijn meer dan bereid u te helpen bij uw warmtepomp installatie.