CV-ketel of warmtepomp; waar kies jij voor?

Duurzame verwarming is momenteel hot topic, we zijn met zijn allen druk bezig om voor een beter milieu te zorgen. Vooral een (hybride) warmtepomp kan hier oplossing voor bieden, dit is namelijk veruit de meest populaire oplossing voor duurzame verwarming. Is uw cv-ketel aan vervanging toe en ouder dan 12 jaar? Dan kunt u nu de keuze maken of u nu gaat voor een (hybride) warmtepomp of kiest voor een duurzamere, nieuwe CV-ketel. Als we online verschillende artikelen lezen, zien we dat de meningen verdeeld zijn. Daarom bespreken we in dit artikel de belangrijkste voor- en nadelen.

Waarom is een warmtepomp duurzaam?

Met onuitputtelijke en duurzame energiebronnen zoals grondwater, de bodem of de buitenlucht, kun je met een warmtepomp uw woning duurzaam verwarmen. Doordat u gebruikt maakt van duurzame bronnen, heeft u minder elektriciteit nodig om de ruimtes in uw huis te verwarmen, aangezien de cv-ketel niet tot nauwelijks gebruikt wordt.

Welke soorten warmtepompen zijn er?

  1. Volledig elektrische warmtepomp

Allereerst is er een volledig elektrische warmtepomp, wanneer u hiervoor kiest kunt u (mits u ook elektrisch kookt) volledig zonder aardgas wonen. De aanschafkosten van een all-electric warmtepomp liggen tussen de €16.000 en €19.000.

  1. Hybride waterpomp

Een hybride waterpomp werkt samen met uw cv-ketel. Wanneer het erg koud is buiten springt de cv-ketel aan, op de overige dagen zorgt de hybride warmtepomp voor verwarming en warm water in huis. Je verbruikt dus zo’n 50% minder aardgas. De aanschafkosten van een hybride waterpomp liggen tussen de €4.000 en €6.000.

Kan een warmtepomp overal geplaatst worden?

Cv-ketels zijn geschikt voor elk type woning. Een warmtepomp daarentegen vergt enigszins grote aanpassingen in en rondom het huis en neemt relatief veel ruimte in beslag. Ook de isolatiewaarde van uw woning speelt een belangrijke rol bij de implementatie van een warmtepomp. Wanneer uw woning niet, of slecht, geïsoleerd is, is het rendement op een warmtepomp ten opzichte van een cv-ketel zo nihil dat het interessant is om er een aan te schaffen. Alle kieren moeten gedicht worden, uw woning moet opnieuw geïsoleerd en er moet gebruik gemaakt worden van isolatieglas. Ook wordt er geadviseerd om vloerverwarming te hebben en/of aan te leggen, aangezien een warmtepomp anders niet voldoende rendeert.

Het is dus van te voren belangrijk dat je laat analyseren of uw woning voldoet aan de vereisten voor een succesvolle implementatie van een warmtepomp.

De kosten van een warmtepomp

De aanschafkosten van een warmtepomp zijn relatief hoog, vandaar dat het dan ook niet altijd de eerste keuze is waar men voor kiest. Maar de installatie en implementatie van een warmtepomp in combinatie met uw cv-ketel, levert maandelijks gunstig en blijvend resultaat op voor uw energierekening. Vooral bij nieuwbouwprojecten wordt er gekozen voor een warmtepomp als rendabele investering om de bovenstaande redenen. Deze woningen zijn vaak voldoende geïsoleerd en dus geschikt voor de implementatie van een (hybride) warmtepomp.

Een moderne CV-ketel aanschaffen

Wil jij voor duurzame energie gaan, maar is een (hybride) warmtepomp niet mogelijk of past deze niet binnen uw budget? Dan kunt u erover nadenken om een moderne cv-ketel aan te schaffen in combinatie met zonnepanelen en andere energiebesparende bronnen. A. Ploem kijkt graag samen met u naar de mogelijkheden.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan hier geheel vrijblijvend contact met ons op of bel naar: 045 - 567 69 69.

Cookies

Op deze site gebruiken wij cookies.