Fijn en goed personeel. Werken netjes
Meterkast vervangen en uitbreiden
Naast verwarmingsinstallaties en sanitair verzorgen wij ook elektra. Een onderdeel daarvan is de meterkast en het vervangen en / of uitbreiden daarvan. In dit artikel gaan we verder in op waarom u moet vervangen, wanneer u moet uitbreiden en wat de kosten ervan zijn.
Wanneer meterkast meterkast vervangen of uitbreiden?
Een meterkast ook wel groepenkast genoemd moet vaak vervangen worden bij verouderde woningen of bedrijfspanden. Vaak in het geval van een renovatie is een modernisering of complete vervanging van de meterkast nodig. Dit omdat het systeem verouderd is en daarom te weinig groepen heeft voor alle hedendaagse elektrische apparaten. Daarbij kan de kast meteen worden aangepast naar het vermogen wat u nodig heeft.
Een uitbreiding is nodig als u bijvoorbeeld gebruik gaat maken van meer elektrische apparaten in uw woning zoals bijvoorbeeld een uitbreiding van de keuken. Dit kan een nieuwe vaatwasser zijn een nieuwe kookplaat of een nieuwe oven.
Voor bedrijven kan het nodig zijn als het machinepark uitgebreid wordt met nieuwe apparaten of als u over wilt gaan op krachtstroom.
Laat uw meterkast maken door een professional
Wij adviseren u ten zeerste om werkzaamheden aan uw meterkast altijd door een professional uit te laten voeren. Er is nogal wat technische kennis vereist voor dit klusje. Zo moet u bijvoorbeeld weten hoeveel groepen u nodig heeft, het benodigde voltage, hoeveel aardlekschakelaars er nodig zijn en nog veel meer. Bovendien moet de stroom eraf zijn en moet u weten dat u niet onder hoogspanning de kast moet gaan vervangen.
Zodra de kast is vervangen moet deze ook worden aangesloten.
Aansluiten meterkast
Bij het aansluiten van de nieuwe meterkast zijn de volgende dingen belangrijk. De verdeling van de stroom en de aarding. Een goede verdeling van de stroom is belangrijk omdat u niet wilt dat de stroom eruit klapt op het moment dat u meerdere elektrische apparaten gebruikt.
Een aardlekschakelaar is een extra beveiliging tegen overbelasting en zorgt ervoor dat uw apparaten niet doorbranden. Een aardlekschakelaar is dan ook verplicht. Daarnaast is het ook handig om een hoofdschakelaar aan te sluiten. Hiermee sluit je met 1 knop alle stroomtoevoer af. Handig als u bijvoorbeeld veilig wilt werken aan uw elektra of als er kortsluiting is in u woning of bedrijfspand.
Aantal groepen in meterkast
U kunt met een simpele som berekenen hoeveel groepen u nodig heeft voor uw woning. De meeste groepen zijn 16 ampere. De maximale belasting voor een aparte groep is dus 16 x 230 volt = 3680 Watt. Op ieder elektrisch apparaat staat vermeld hoeveel Watt deze gebruiken. Zo kun je dus precies berekenen hoeveel groepen u nodig heeft. Een gemiddeld huishouden heeft zo’n 4 tot max. 8 groep.
Krachtstroom
Als u als bedrijf krachtstoom nodig heeft voor zware apparaten, dan heeft u een 3-fase groepenkast nodig. De rekensom die hiervoor nodig is, is: 3 x 25 Ampere x 230 Volt = 17.250 Watt.
Vraag een offerte aan
Bent u van plan uw meterkast te laten vervangen of uitbreiden, laat dit dan doen door professionals. Voor uw eigen veiligheid en de zekerheid dat het correct gebeurt. Neem vandaag nog contact met ons op per telefoon of het contactformulier. Wij zijn actief door heel Zuid-Limburg.