Handleiding voor het bijvullen en ontluchten van uw CV-ketel

Op het internet staat veel informatie over het bijvullen en ontluchten van een CV-ketel, maar wij hebben gemerkt dat geen enkele blog volledig is. In principe is het bijvullen van de CV-ketel heel simpel, echter lopen ook heel veel huisbezitters tegen problem op. Wij proberen in deze blog antwoord te geven op iedere vraag die jij zou kunnen hebben. We beginnen met een overzichtelijk stappenplan over hoe je de CV-ketel correct bij vult en ontlucht. Waarna we snel overgaan naar veelgestelde vragen en problemen tijdens het bijvullen.

In 7 stappen je CV-ketel weer bijgevuld

Stap 1: Zet uw Thermostaat laag en wacht minstens 20 minuten totdat deze is afgekoeld. Let op! Wanneer u een oudere CV-ketel heeft zonder slimme thermostaat trekt u de stekker van de CV-ketel uit het stopcontact, nadat deze is afgekoeld.

Stap 2: Sluit de vulslang aan op de waterkraan en laat deze vollopen, zodat de lucht uit de vulslang verdwijnt.
Tip: hou de emmer onder de slang, zodat het water tot de rand kan lopen zonder dat u knoeit.

Stap 3: Sluit de slang nu aan op de vulkraan en controleer of die goed vastzit. Lees hieronder waar uw vulkraan zit.

Stap 4: Draai nu langzaam de waterkraan helemaal open. Draai vervolgens de vulkraan open door deze ¼ slag te draaien.

Stap 5: Vul de CV-Ketel tussen de 1.5 en maximaal 2.0 bar.

Stap 6: Draai beide kranen dicht.

Stap 7: Uw CV-Ketel is bijgevuld u kunt nu de thermostaat op de gewenste temperatuur zetten. Echter adviseren wij om eerst meteen de CV-ketel te ontluchten.

Benodigdheden

Vulkraan

Vulkraan

Waterkraan

Vulslang

In 5 stappen je CV-ketel ontluchten

Stap 1: Zet uw Thermostaat laag en wacht minstens 20 minuten totdat deze is afgekoeld. Let op! Wanneer u een oudere CV-ketel heeft zonder slimme thermostaat trekt u de stekker van de CV-ketel uit het stopcontact, nadat deze is afgekoeld.
als u eerst de CV-ketel heeft bijgevuld kunt u stap 1 overslaan. De ketel is immers al afgekoeld.

Stap 2: Draai alle radiatoren volledig open.

Stap 3: Draai met de sleutel het ventiel van de verwarming open. Houd een doekje onder het ventiel en wacht totdat er een beetje water uitkomt. Draai vervolgens het ventiel weer dicht.
Tip: begin op de begane grond en eindig op de bovenste verdieping met ontluchten.

Stap 4: Alle radiatoren ontlucht? Controleer of de druk van uw CV-ketel ligt tussen de 1.5 en 2 bar. Is dit niet het geval? Ga naar het vorige stappenplan en vul de CV-ketel weer bij.

Stap 5: Heeft de CV-ketel een druk tussen de 1.5 en 2.0 bar? Dan kunt u de ketel weer aanzetten.

Benodigdheden

Emmer

emmer-vulkraan-cv

Vaatdoekje

vaatdoek-cv-vulkraan

Radiatorsleutel

radiatorsleutel-cv-vulkraan

Veelgestelde vragen

Hoe vaak Cv ketel bijvullen?

Wat ouderen CV-ketels moeten vaker bijgevuld worden, zo’n twee maal per jaar. Een nieuwe ketel hoeft slechts één keer in het jaar bijgevuld worden en soms één keer in de twee jaar. Als u uw ketel de laatste tijd vaak moet bijvullen kan er sprake zijn van een lekkage. Een lekkage zorgt ervoor dat de druk blijft dalen.

CV-ketel druk hoger dan 2.0 bar?

Ligt de druk van uw CV-ketel hoger dan 2.0 bar? Dan raden wij aan om je CV-ketel te ontluchten. Een te hoge druk kan slijtage, storingen en waterschade veroorzaken.

Wanneer CV-ketel bijvullen?

Als de druk van uw ketel lager ligt dan 1.5 bar moet de ketel worden bijgevuld.

Hoe lang duurt een CV-ketel bijvullen?

Hoe lang het duurt tot dat een CV-ketel is bijgevuld is afhankelijk van de grote en inhoud van de ketel. Gemiddeld varieert de tijd tussen de 1 en 5 minuten.

De druk van mijn CV-ketel stijgt niet?

Erg vervelend wanneer het niet lukt om uw CV-ketel bij te vullen. Check eerst of u de waterkraan en vulslang juist hebt aangesloten en deze openstaat gedraaid. Vervolgens kunt u controleren of ook de vulslang juist aan de vulkraan hebt aangesloten en deze openstaat. Komt u er niet uit? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag!

Waar moet ik de CV-ketel bijvullen?

U moet de CV-ketel bij de vulkraan bijvullen. Kunt u deze niet vinden?

Waar zit de vulkraan van de CV-ketel?

Meestal zit de vulkraan in een van de buizen aan de onderkant van de CV-ketel. Af en toe zit de vulkraan aan de bovenkant. U kunt de vulkraan herkennen aan een groen of rood hendeltje, waarmee je de vulkraan open en dicht kan draaien. Het kan zo zijn dat bijvoorbeeld uw wasmachine zit aangesloten op de vulkraan. Koppel dan deze dan los en koppel de vulslang aan de kraan.

Hoe kan ik een CV-ketel bijvullen zonder vulkraan?

Het is niet mogelijk om een CV-ketel bij te vullen zonder vulkraan. Er moet altijd een kraan in de buurt zitten.

Moet ik mijn ketel bijvullen bij stadsverwarming?

Wanneer u gebruik maakt van stadsverwarming heeft u ook geen CV-ketel. Deze hoeft u dus ook niet te onderhouden of bij te vullen.

Cookies

Op deze site gebruiken wij cookies.