Wat kost een airco aan stroom?

De vraag naar verkoeling in huis neemt de laatste jaren flink toe. Vooral door de stijgende temperaturen en de meerdere hittegolven die we iedere zomer hebben in Nederland. Het is dus steeds aantrekkelijker om een airco in huis te hebben. Een airco zorgt namelijk voor een positieve invloed op uw concentratie en zorgt ervoor dat u in de nacht beter slaapt. Met deze populariteit vraagt iedereen zich hetzelfde af: ‘hoeveel energie verbruikt een airco?’. Een koel huis is natuurlijk gewenst, maar uiteraard moet de energierekening niet te hoog oplopen. In deze blog geven we wat meer uitleg over het stroomverbruik van een airco en de bijkomende kosten.

Hoeveel stroom verbruikt een airco

Veel mensen denken dat een airco bakken aan stroom verbruikt, toch is dit minder dan u wellicht zou denken. Een vaste airco waarmee u bijvoorbeeld één kamer kunt koelen, verbruikt gemiddeld ongeveer 0,75 kWh stroom per uur. Stel dat u de airco zo’n 8 uur per dag gebruikt, dan zit het stroomverbruik van de airco op ongeveer 6 kWh per dag. 

Hoeveel bent u kwijt op de energierekening?

Wanneer u de airco de gehele zomer (90 dagen) aan zou hebben staan dan verbruikt u ongeveer 540 kWh in totaal. De gemiddelde prijs voor 1 kWh stroom ligt, inclusief alle belastingen, hedendaags zo rond de €0,51. Een flinke stijging ten opzichte van 2021, waar het gemiddelde rond de €0,25 lag. Wanneer u beide cijfers met elkaar vermenigvuldigd komt u uit op een bedrag van €275. U betaald dus ongeveer €275,- aan stroom wanneer u de airco gemiddeld 8 uur lang per dag hebt aanstaan in de zomer. In de praktijk zullen deze kosten een stuk lager uitvallen aangezien u de airco waarschijnlijk minder zult gebruiken dan 90 dagen.

Verschil vaste airco en mobiele airco

Het grootste verschil tussen deze twee airco’s is dat een mobiele airco minder energiezuinig is dan een vaste airco. Veel mensen verbazen zich erover, maar het is toch echt een feit. Een mobiele airco moet namelijk de warme lucht naar buiten leiden met een slang. Hierdoor komt er ook altijd warme lucht via het raam naar binnen. Vooral om deze reden koelt een vaste airco veel efficiënter en verbruikt deze dus minder stroom. Voor een mobiele airco betaalt u in de zomer dus ongeveer €365,- aan stroom. Dat is €90,- duurder dan wat een vaste airco aan stroom verbruikt.

Tips om uw stroomverbruik te beperken

Het is natuurlijk niet de bedoeling om uw airco continu aan te laten staan. Het is dan ook een goed idee om te kijken hoe u uw woning zonder airco koeler kunt krijgen. Zo hoeft de airco minder vaak aan én bespaart u flink op de energierekening. Lees hieronder een aantal tips:

  1. Isoleer uw huis tegen de zon. Te beginnen met het sluiten van uw gordijnen en/of zonwering. Op deze manier komt de zon niet binnen en kan deze dus ook niet uw woning opwarmen.
  2. Gebruik een ventilator. Wanneer het nog niet te warm is in de zomer kunt u ook wat verkoeling krijgen van een ventilator. Vooral op plekken waar u geen airco hebt of waar de koelte van de airco moeilijk te bereiken is.
  3. Compenseer het stroomverbruik van uw airco met zelf opgewekte energie. Zo kunt u bijvoorbeeld zonnepanelen plaatsen op uw dak. Een dure investering, maar in de toekomst goed voor uw energierekening.
  4. Laat uw airco aan staan. Een single split airco draait bijvoorbeeld vrijwel nooit op het volle vermogen en stelt zich in op een zeer laag niveau als de kamer gekoeld is. Wanneer u de airco telkens aan en uit zet, moet deze vaker op een hoog vermogen werken om de kamer opnieuw te verkoelen.

A. Ploem: uw partner in airco’s

Wilt u meer weten over welke airconditioning geschikt is voor uw woning en woonwensen? Of wilt u meer weten over het verbruik van onze airco’s? Neem dan contact met ons op en wij geven u graag een passend advies.

Cookies

Op deze site gebruiken wij cookies.