Wat kost een airco plaatsen?

Het klimaat is aan het veranderen. Hierdoor worden de zomers in Nederland ook steeds warmer en krijgen we ieder jaar te maken met een paar hittegolven. Ons lichaam is niet gebouwd op zoveel warmte, dus wat verkoeling is dan geen overbodige luxe. Omdat een ventilator niet voor genoeg verkoeling zorgt en een mobiele airco vaak opvallend veel geluid maakt, kiezen veel mensen ervoor om een vaste airco in huis te laten plaatsen. Maar wat kost zo’n airco? En wat kost het plaatsen van een airco? U leest er alles over in deze blog.

Waarom een airco plaatsen?

De voornaamste reden dat men airconditioning in huis wil is natuurlijk om verkoeling te brengen in de warme dagen. Maar dat is natuurlijk niet het enige voordeel dat een airco met zich meebrengt. Naast verkoeling in de zomer, brengt een airco ook warmte in de winter. Win-win situatie dus. Daarnaast zorgt een airco voor schone, frisse lucht in uw huis en kan het de temperatuur constant en aangenaam houden gedurende de dag. Een airco maakt het leven in huis dus een stuk aangenamer.

Welke soorten airco’s zijn er?

De prijs van een airco zal in eerste instantie veel invloed hebben op het soort airco dat u laat plaatsen. Hieronder volgen de verschillende soorten airco’s die beschikbaar zijn op de markt:

Airco met buitenunit (split)

Een split airco is op dit moment de meest populaire optie. Een split airco bestaat namelijk uit een binnentoestel en een buitentoestel. Het buitentoestel blaast koude lucht, het binnentoestel koelt de lucht. Het grootste voordeel van een split airco is dat het geen lawaai maakt. Daarnaast is het ook mooi meegenomen dat u meerdere binnentoestellen kan koppelen aan het buitenmodel. Dit noemen we ook wel een multi split airco. Op deze manier zakt de gemiddelde kostprijs wanneer u meerdere airco’s nodig hebt.

Airco zonder buitenunit (mono)

Een monoblock airco plaats u rechtstreeks op een buitenmuur. Hierdoor heeft u geen afzonderlijke buitenunit nodig. Het voordeel van een mono airco is dat u niet veel nodig hebt voor de installatie, dit heeft een gunstige invloed op de montagekosten. Een nadeel is dat deze airco veel lawaai maakt en dus niet geschikt is voor slaapkamers of kantoorruimtes.

Mobiele airco

Het voordeel van een mobiele airco is dat u hem niet in een specifieke kamer hoeft te zetten. U kunt hem namelijk makkelijk verplaatsen. Het nadeel van een mobiele airco is dat ze geen buitenunit hebben. U moet dus altijd een slang via het raam of de deur naar buiten laten, hierdoor komt er natuurlijk ook veel warmte weer in het huis. Daarnaast maken mobiele airco’s meer lawaai dan een airco met buitenunit.

Kosten airco plaatsen

Zoals hierboven genoemd hangt de prijs af van het type airco, het vermogen van de airco en het merk airco dat u wilt laten plaatsen. Een mobiele airco is hierin de goedkoopste optie. Deze kunt u vaak al kopen vanaf €250,-. Hier komen dan natuurlijk geen installatiekosten bij. De kosten voor een split airco liggen tussen de €1500,- en €3000,- inclusief plaatsing. Hierin verschillen de prijzen ook per airco. Hoe hoger de kW, hoe duurder de airco. Wanneer u meerdere split airco’s wilt, valt de prijs per unit een stuk goedkoper uit. U betaalt dan ongeveer €800,- tot €1000,- per airco. De prijs is hierin een stuk lager omdat de buitenunit al geplaatst is. De prijs voor een mono airco ligt tussen de €1200,- en €2500,-. Ook hier moet u natuurlijk kijken naar het vermogen en het merk.

A. Ploem: uw partner in airco’s

Wilt u een airco laten plaatsen in uw woning of wilt u juist meer informatie over welke airconditioning geschikt is voor uw woning en woonwensen? Neem dan contact met ons op en wij geven u graag een passend advies.

Cookies

Op deze site gebruiken wij cookies.