Wat is een split airco?

Je ziet ze vaak hangen in kantoorruimtes of hotels, een split airco. Een split airco systeem is een airconditioning systeem met een buitenunit en één of meerdere binnenunits waarmee je kleine ruimtes kunt koelen of verwarmen. Het systeem werkt op basis van koelvloeistof wat rondgepompt wordt door leidingen tussen de binnen- en buitenunit. Het is dus eigenlijk een soort warmtepompsysteem wat kan koelen en verwarmen. Bovendien zijn split airco’s een goede vervanger voor CV op gas.

Split Airco
Split Airco Binnen- en Buitenunit

Hoe werkt een split airconditioning?

Zoals hierboven al benoemd wordt werken split airco’s als een soort warmtepomp. Om te koelen onttrekt de koelvloeistof in de binnen-unit warmte uit ruimte en transporteert deze vervolgens naar de buitenunit die de lucht afvoert. Dit werkt doordat de warme lucht naar binnen wordt gezogen door een soort ventilator en naar een warmtewisselaar brengt waar er een chemische reactie ontstaat.

Die warmtewisselaar is een leiding met koelvloeistof van 6 tot 8 graden. Doordat de warme binnenlucht in contact maakt met de koelvloeistof verdampt deze en onttrekt het de warmte uit de lucht. De koele lucht wordt vervolgens uit de binnenunit de ruimte ingeblazen.

Verwarmen met een Split airco

Een split airco werkt ook als verwarming. Dit is zelfs energiezuiniger dan een cv ketel. Met name in de perioden als het niet vriest maar wel verwarming nodig is. Dus in het voor- en najaar. Als het vriest werkt de airco nog wel alleen minder efficiënt.

Hoe werkt het verwarmen?

Het verwarmen met een split systeem werkt precies andersom dan met koelen. De warme lucht wordt ook naar binnen gezogen en doet de koelvloeistof verdampen. Hierdoor ontstaat er gasvorming dat wordt afgevoerd naar een compressor. Deze compressor comprimeert het gas waardoor er warmte ontstaat. Deze warmte wordt vervolgens weer de ruimte in geblazen.

Voordelen Split Airconditioning

Er zitten meerdere voordelen aan een split airco. Zoals hierboven al vernoemd wordt zijn ze erg energiezuinig en kunnen ze meerdere ruimtes zowel koelen als verwarmen. Naast deze voordelen heeft een dit systeem nog andere voordelen. Zo maakt dit systeem heel weinig geluid in vergelijking met andere systemen. Daarbij moet wel gezegd worden dat A-merken minder geluid maken dan de goedkopere varianten.

Een ander voordeel van dit systeem is dat het weinig ruimte inneemt. De meeste units zijn redelijk compact en kunnen aan de wand opgehangen worden. Daarbij kun je ze van afstand bedienen.

Ook het rendement ligt hoger dan bij elektrische toestellen. Ze verbruiken minder energie en helemaal geen fossiele brandstoffen.

Ten slotte wordt de lucht ook gefilterd. Dit kan door een simpele gaasfilter bij goedkopere systemen of wat uitgebreidere koolstoffilter om bijvoorbeeld nare luchtjes te verwijderen.

Voordelen op een rijtje:

 • Energiezuinig
 • Kan Koelen én Verwarmen 
 • Filtert de Lucht
 • Compact
 • Hoog Rendement
 • Weinig Geluidshinder

Split Airco kopen of huren

Dank jij dat dit de geschikte airconditioning systeem voor jou is? Bij ons kun je split airco’s kopen of huren. Wij verzorgen de volledige installatie en onderhoud voor je. Voor meer informatie over split airconditioning neem je contact op met onze medewerkers. Zij zijn meer dan bereid je te adviseren bij je keuze voor een split airco. Je kunt ons bereiken op 045 567 6969 of via ons contactformulier. • Wij staan voor u klaar!

  Voor advies, het maken van een afspraak of een offerteaanvragen stuurt u ons een bericht via ons contactformulier. Wees zo compleet mogelijk in uw vraag en voeg eventueel ondersteunende foto's toe.

  Wij nemen vervolgens zo snel mogelijk contact met u op (binnen 24 uur).
  Wij installeren uitsluitend airco's en cv-ketels in regio Zuid-Limburg.


  Offerteaanvragen zijn geheel vrijblijvend.
 • Sleep bestanden hierheen of
  Toegestane bestandstypen: jpeg, jpg, gif, png, pdf, doc, xls, Max. bestandsgrootte: 10 MB, Max. aantal bestanden: 5.

  Cookies

  Op deze site gebruiken wij cookies.