Koken op inductie: de nieuwste trend in Nederland

Is koken op inductie milieuvriendelijk? Wat betekent het voor je geliefde pannenset als je overstapt naar koken op inductie? De Nederlandse consument stapt massaal over op de keramische kookplaat, maar wat zijn de voornaamste redenen hiervoor? Kies jij na het lezen van deze blog ervoor om over te stappen van koken op gas naar elektrisch koken? Wij zijn heel benieuwd!

Cijfers koken op inductie

Volgens dit artikel van de Limburger wordt koken op een inductie steeds populairder. Vooral inductie inbouwkookplaten winnen het van de oude en vertrouwde gaspitten. Slechts 27% van alle aangekochte kookplaten het afgelopen jaar bevatte een aansluiting op gas. Aan deze trend zien we terug dat maar liefst driekwart van alle verkochte inbouwkookplaten elektrisch was. Dit blijft uit de Gasmonitor 2019 van Natuur & Milieu, zij doen ieder jaar een onderzoek naar warmte apparaten zoals kookplaten, cv-ketels en warmtepompen. Maar wat zijn de gevolgen hiervan? 

Milieuvriendelijk koken

Door langzaam afscheid te gaan nemen van gas, wordt er steeds minder CO2 uitgestoten. Momenteel is het voor nieuwbouwwoningen niet meer verplicht is om een gasaansluiting te hebben. Bijna 70% van alle nieuwbouwwoningen worden tegenwoordig al niet meer aangesloten op gas. Maar is het dan ook milieuvriendelijk? Volgens Rob van Tilburg van Natuur & Milieu is elektrisch koken niet direct vriendelijker voor het milieu. Alleen als het gecombineerd wordt met groene stroom of zonnepanelen. Met standaard stroom van het energiebedrijf zorg je namelijk uiteindelijk nog steeds voor evenveel CO2-uitstoot. Daarnaast liggen er plannen bij het kabinet om de belasting op gas te gaan verhogen en op stroom juist te verlagen. Het zal dus ook voelbaar zijn in de portemonnee. 

koken op inductie

Moet ik mijn geliefde pannenset weggooien?

Feit of fabel? Wat denk jij? Als je als vrouw zijnde een smoesje zoekt om die design pannenset op de kop te tikken dan is het antwoord: FEIT. Maar eigenlijk is het onzin. Er zijn namelijk talloze oplossingen en tests online beschikbaar over of jouw pannenset geschikt is. Allereerst kun je een speciaal plaatje kopen die je onder je oude pannen kan zetten. Hierdoor zijn al jouw pannen gewoon geschikt zijn om mee te koken op een inductie kookplaat. Maar ook zonder plaatje zijn veel van je huidige pannen gewoon geschikt om elektrisch mee te koken. Hoe je dat checkt? Heel eenvoudig. Wanneer een magneetje onder de pan blijft plakken, dan is deze geschikt voor een inductie kookplaat. Let wel op wanneer je de pannen hebt gebruikt op je oude gasstel. Het kan zijn dat de pan aan de onderkant beschadigd is en dus krassen veroorzaakt. Ook hier is een trucje voor. Schuif de pan heen en weer op een krant. Scheurt de krant? Dan is ook deze pan niet geschikt!

CV-ketel nog steeds erg populair

Mensen kiezen er dus steeds vaker voor om afscheid te nemen van hun gasstel, alleen hun gasgestookte cv-ketel kunnen ze echt nog niet missen! In 2018 werden er bijna 430.000 stuks verkocht. Opvallend is dat de verkoop van warmtepompen is gestegen met 27% ten opzichte van 2017. Een warmtepomp is een duurzame oplossing doordat de CV-ketel niet (of nauwelijks) wordt gebruikt. Hierdoor heb je over het algemeen minder elektriciteit nodig om ruimtes te verwarmen. 

Heb jij interesse om een CV-ketel te kopen of huren? Of wil je meer informatie over onze duurzame oplossingen zoals warmtepompen en zonnepanelen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en een van onze medewerkers zal al je vragen beantwoorden!

Cookies

Op deze site gebruiken wij cookies.