Heb je een vergunning nodig voor jouw airco?

Met welke wetten en regels moet je rekening houden

Het installeren van een buitenunit van een airco brengt wat regels met zich mee. Hieronder vind je de belangrijkste richtlijnen en tips om rekening mee te houden.

Heb je een vergunning nodig voor jouw airco?

Het kan zijn dat je voor het plaatsen van een buitenunit een vergunning nodig hebt. Volgens de Woningwet wordt zo'n unit namelijk gezien als een uitbreiding van je bouwwerk. Maar maak je geen zorgen, in veel gemeenten is dit proces sterk vereenvoudigd. Zo kennen veel plaatsen slechts een meldingsplicht, wat betekent dat je alleen maar hoeft door te geven dat je een unit plaatst, mits je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Deze voorwaarden verschillen per gemeente.

Flexibele plaatsingsregels

Kleine aanpassingen zoals een unit op het dak of aan de achterkant van je huis kunnen vaak zonder vergunning. Zolang de buitenunit niet te groot  zitten er vaak geen haken en ogen aan. Welke afmeting als "groot" gezien wordt verschilt per gemeente.

Zichtbare units en omgevingsvergunningen

Staat de unit op een prominente plek, zoals de voorgevel? Dan is een omgevingsvergunning  vaak niet te vermijden. Het is belangrijk dat je bouwplannen aansluiten bij het bestemmingsplan van jouw gemeente.

Geluidsnormen voor buitenunits

Nationaal gelden er geluidsnormen voor airco units. Zo mag de unit aan de erfgrens niet luider zijn dan 40 dB. Met de ontwikkeling van stillere airco’s is dit echter steeds minder een punt van zorg.

Wil je weten hoe dit specifiek voor jouw gemeente geregeld is? Aarzel dan niet om de vergunningcheck van het Omgevingsloket te gebruiken.

Cookies

Op deze site gebruiken wij cookies.