Waterdruk CV-Ketel

Als u een CV-Ketel in huis heeft, is het erg belangrijk dat deze goed functioneert. Een belangrijk onderdeel van de CV-Ketel is de waterdruk. Indien de waterdruk te hoog of te laag is, kunt u in vervelende situaties terechtkomen. Wilt u weten wat de ideale druk op de CV-Ketel is? Bent u benieuwd wat de oorzaken kunnen zijn en wat u zelf kunt doen om de druk te reguleren? U leest het hier.

Wat is de ideale waterdruk bij een CV-Ketel?

Een CV-Ketel heeft voldoende waterdruk nodig om goed te kunnen functioneren. Met de juiste druk circuleert het warm water in de cv-installatie en wordt uw woning verwarmd. De werkdruk van een CV-Ketel ligt tussen de 1.2 en 2.0 bar. De ideale waterdruk is echter tussen de 1.5 en 2.0 bar. Een te lage of een te hoge druk heeft vervelende gevolgen. Zorg er daarom voor dat u de waterdruk regelmatig controleert. 

Hoe controleer ik de waterdruk van mijn CV-Ketel?

U kunt heel gemakkelijk en snel de waterdruk van uw CV-Ketel controleren. De waterdruk wordt namelijk aangegeven in bar en u kunt deze zelf aflezen op de drukmeter van uw ketel. Vaak kunt u deze herkennen aan de zwarte wijzer. Op het display kunt u meteen zien of de druk niet te hoog of te laag is en binnen het bereik van 1.2 tot 2.0 bar zit.

waterdruk-cv-ketel


Wat zijn de oorzaken van een te hoge waterdruk?

Hoort u dat uw verwarming tikt? Ziet u waterdruppels op de ontluchter van uw CV-Ketel? Dan is er kans dat de druk te hoog is. De ideale stand van de waterdruk van een CV-Ketel ligt tussen de 1.5 en 2.0 bar. Ziet u op uw CV-Ketel dat de druk meer dan 2.0 bar is? Dan is er sprake van een te hoge waterdruk. Ziet u meer dan 3.0 bar staan op de display? Dan ontstaat het gevaar dat de drukbeveiliging opengaat en is er kans op ernstige waterschade.

Er zijn verschillende oorzaken te noemen:
- geen jaarlijks onderhoud aan de CV-Ketel
- een defecte klep van het expansievat
- overdruk in de cv-installatie
- de vulkranen zijn niet goed gesloten
- de CV-Ketel moet ontlucht worden

Wat zijn de oorzaken van een te lage waterdruk?

Komt het water een stuk minder krachtig dan normaal uit uw kraan? Heeft u geen warm water of staat u onder de douche en merkt u dat de straal minder sterk is? Dan is de kans groot dat er sprake is van een te lage waterdruk. U kunt dit zelf meteen checken op de display van uw CV-Ketel. Is deze onder de 1.2 bar? Dan is er sprake van een te lage waterdruk.

Er zijn verschillende oorzaken te noemen, zoals:
- een lekkage in een van de cv-leidingen, waardoor een deel van het water wegstroomt
- de filter in de kraan is smerig door (te) veel kalkaanslag
- veel mensen gebruiken op hetzelfde moment water, dit zie je vooral in de zomer
- een kapot expansievat
- lucht in de radiatoren

Wat kan ik zelf doen bij een onjuiste waterdruk?

Wanneer de waterdruk niet ideaal is zijn er verschillende oplossingen die je zelf kunt uitvoeren. Dit geldt zowel voor een te hoge als een te lage waterdruk. Hieronder leest u stap voor stap wat u zelf kunt doen.

Te lage waterdruk

Er is sprake van een lage waterdruk wanneer de druk op uw CV-Ketel tussen de 1.0 en 1.5 bar zit. Als de druk lager is dan 1.0 bar dan is de kans groot dat uw CV-Ketel gaat uitvallen. Dat is natuurlijk het laatste wat u wilt, want dan zal het in uw woning erg koud worden en heeft u wellicht ook geen water meer. Gelukkig is dit makkelijk zelf op te lossen door het stappenplan te volgen om uw CV-Ketel bij te vullen

Te hoge waterdruk

Er is sprake van een hoge waterdruk op uw CV-Ketel wanneer deze boven de 2.0 bar zit. Deze hoge druk kan onnodige schade aan het expansievat creëren. Wanneer de druk richting de 3 bar gaat, zijn er zelfs nog grotere gevolgen. De drukbeveiliging kan dan open gaan en ernstige waterschade tot gevolg hebben. Gelukkig is dit makkelijk op te lossen door het volgende stappenplan te volgen om de CV-Ketel te ontluchten of water te laten ontsnappen. 

Wat zijn de gevolgen van een te lage waterdruk?

Wanneer u wacht met het bijvullen van uw CV-Ketel kunnen er vervelende situaties ontstaan. Diverse onderdelen in de ketel functioneert namelijk alleen onder een bepaalde waterdruk. De gevolgen van een te lage waterdruk kunnen zijn:

  • water pompt niet goed rond
  • Radiatoren worden niet (goed) warm
  • U heeft geen warm water
  • De CV-Ketel meldt een storing of valt uit

Wat zijn de gevolgen van een te hoge waterdruk?

De waterdruk van uw CV-Ketel kan ook veel te hoog liggen. Wij adviseren u dringend om uw CV-Ketel te ontluchten, zodat de druk afneemt. Een te hoge waterdruk kan vervelende situaties opleveren dat u ook nog eens veel geld kan kosten. Gevolgen van een te hoge waterdruk zijn:

  • Warm water ontsnapt uit de ketel via het overdrukventiel
  • Waterschade bij de vloer en wanden bij je CV-Ketel
  • Het ergste wat kan gebeuren is dat de leidingen springen door de te hoge druk, waardoor de hele cv-installatie leegloopt.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Is de waterdruk in uw CV-Ketel veel te hoog (hoger dan 3.0 bar) of juist veel te laag (lager dan 1.0 bar)? Dan is het verstandig om een monteur in te schakelen. Neem daarom contact op met de monteurs van A. Ploem en samen kijken we hoe we u kunnen helpen. 

FAQ’s

Waterdruk blijft na het bijvullen te laag?
Hoogstwaarschijnlijk lekt de CV-Ketel. In dit geval adviseren wij u om contact op te nemen met een cv installateur in uw regio. Woont u in de regio Zuid-Limburg? Dan helpen wij u graag!Voor meer informatie over een lekkende CV-Ketel verwijzen we u naar onze blog: cv ketel lekt: moet ik nu mijn cv ketel vervangen?

Hoe CV-Ketel bijvullen?
Een CV-Ketel bijvullen kunt u makkelijk zelf doen in 7 stappen. Wat u nodig heeft is een vulkraan, waterkraan en een vulslang. De volledige handleiding voor het bijvullen van uw ketel vind u hier.

Hoe CV-Ketel ontluchten?
Het ontluchten van uw CV-Ketel kunt u makkelijk zelf doen in 5 stappen. Wat u nodig heeft is een radiatorsleutel, een emmer en een vaatdoek. De volledige handleiding voor het ontluchten van uw CV-Ketel vindt u hier.

Cookies

Op deze site gebruiken wij cookies.